Mirki pijcie ze mną bubble tea ( ͡º͜ʖ͡º) Dzisiaj symbolicznie wygrałem w Tajwan odbierając kartę permanentnego rezydenta dzięki której mogę tu żyć i robić cokolwiek chcę i nareszcie nie jestem przywiązany do nikogo pozwoleniem o pracę czy innym rodzajem wizy.
Dokładnie 5 lat i 4 miesiące temu pierwszy raz postawiłem stopę na tej wyspie, bez jakichś większych nadziei nawet na znalezienie jakiejkolwiek pracy (bo zamknięty rynek pracy, bo bez chińskiego to na pewno nie dasz rady, bo tutaj jest tylko praca dla nauczycieli angielskiego...) ot po prostu rzuciłem robotę w Polsce i wybrałem na mapie Tajwan. Wtedy zakładałem, że pewnie i tak wrócę do Polski po 3 miesiącach, tak bardzo się myliłem ( ͡°͜ʖ͡°)
Na Tajwanie przeżyłem chyba najlepsze 5 lat życia i wiem, że już na pewno będzie to co najmniej mój drugi dom do końca moich dni. Kocham tę wyspę i cieszę się, że w końcu ona w pełni pokochała mnie dając mi możliwość dożywotniego pobytu i praktycznie nieograniczonej pracy (jako nie obywatel nie mogę np. zostać policjantem)
Uczyłeś się chińskiego przed wyjazdem, czy dopiero na Tajwanie?
@nasi-lemak: Trochę się uczyłem, ale tak naprawdę to było nic, w momencie przyjazdu nie byłem się w stanie komunikować w jakikolwiek sposób bez pomocy angielskiego
Jak tam wyglądają wynagrodzenia dla safety Advisor expata?
@jarezz: Szczerze nie mam pojęcia, jedyne co wiem to, że jak przyjeżdżasz tutaj bez pracy i szukasz na miejscu, to kokosów nie zarobisz. Większość z nas długoterminowych expatów chyba jednak wybiera Tajwan sercem, a nie portfelem ( ͡°͜ʖ͡°)
możesz kupić nieruchomość na własność z taką kartą?
@swango: Akurat Tajwan jest dosyć otwarty, bo każdy obcokrajowiec z odpowiednim kapitałem może kupić tutaj nieruchomość. Ogólnie przez te 5 lat nie spotkała mnie praktycznie żadna niedogodność z tytułu bycia "obcym" (poza tym, że nie mogłem się zarejestrować do systemu automatycznego pobierania opłat za parkowanie w Taipei xD). Z tego, co wiem, jako obcokrajowiec nie mogę kupić ziemi rolnej i to chyba
@fuji: ,,Tak, dla młodych Tajwańczyków zarobki są tragiczne, ale z drugiej strony większość z nich nie grzeszy pracowitością i wolą udawać pracę niż faktycznie coś robić i przeć do przodu." W zakładach pracy w Polsce i Hiszpanii identycznie tylko wtedy każdy przedział wiekowy. ( ͡°͜ʖ͡°) Tak swoją drogą przez zainteresowanie historią długo mnie interesowało jak dzisiaj się odnoszą Tajwańczycy (zwłaszcza młodzi) i rząd Tajwanu
@fuji: Graty Miras, zawsze mi cieplutko na serduszku jak widzę, że ktoś się wyrwał z polskiego k--------a i żyje dobrze za granicą ʕ•ᴥ•ʔ. Opowiedz coś więcej jak to było, że tam trafiłeś i co robiłeś na początku.
Pytam ponieważ osobiście czasem myślę o Japonii czy Nowej Zelandii, że chętnie bym się przeniósł się zresetować tylko raczej chciałbym pracę zawodową przy tym kontynuować w jakiś sposób.
@fuji: gratuluję. Chętnie również zapytam m.in. o sprawy miłosne. :) 1. Czy poznałeś tam jakąś pannę? 2. Czy randkowałeś np. przez aplikacje typu tinder? Co jest tam najpopularniejsze z aplikacji? 3. na bank tamtejsze kobiety mają wymagania z kosmosu, tylko czy w zamian coś oferują? Są bardziej nastawione na rodzinę, czy raczej na przygody? 4. Czy znasz może WMAF? Czy widzisz może jakąś większą rolę białego koloru skóry w zainteresowaniu tamtejszych kobiet? 5. Czy
Dokładnie 5 lat i 4 miesiące temu pierwszy raz postawiłem stopę na tej wyspie, bez jakichś większych nadziei nawet na znalezienie jakiejkolwiek pracy (bo zamknięty rynek pracy, bo bez chińskiego to na pewno nie dasz rady, bo tutaj jest tylko praca dla nauczycieli angielskiego...) ot po prostu rzuciłem robotę w Polsce i wybrałem na mapie Tajwan. Wtedy zakładałem, że pewnie i tak wrócę do Polski po 3 miesiącach, tak bardzo się myliłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Na Tajwanie przeżyłem chyba najlepsze 5 lat życia i wiem, że już na pewno będzie to co najmniej mój drugi dom do końca moich dni. Kocham tę wyspę i cieszę się, że w końcu ona w pełni pokochała mnie dając mi możliwość dożywotniego pobytu i praktycznie nieograniczonej pracy (jako nie obywatel nie mogę np. zostać policjantem)
#emigracja #tajwan #chwalesie
źródło: comment_1622226750VzEK92rGSXJM8UGNfbJHYb.jpg
Pobierz@nasi-lemak: Trochę się uczyłem, ale tak naprawdę to było nic, w momencie przyjazdu nie byłem się w stanie komunikować w jakikolwiek sposób bez pomocy angielskiego
@jarezz: Szczerze nie mam pojęcia, jedyne co wiem to, że jak przyjeżdżasz tutaj bez pracy i szukasz na miejscu, to kokosów nie zarobisz. Większość z nas długoterminowych expatów chyba jednak wybiera Tajwan sercem, a nie portfelem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@swango: Akurat Tajwan jest dosyć otwarty, bo każdy obcokrajowiec z odpowiednim kapitałem może kupić tutaj nieruchomość. Ogólnie przez te 5 lat nie spotkała mnie praktycznie żadna niedogodność z tytułu bycia "obcym" (poza tym, że nie mogłem się zarejestrować do systemu automatycznego pobierania opłat za parkowanie w Taipei xD). Z tego, co wiem, jako obcokrajowiec nie mogę kupić ziemi rolnej i to chyba
Komentarz usunięty przez autora
@fuji: to akurat żadna nowość, bo wszędzie tak jest
Pytam ponieważ osobiście czasem myślę o Japonii czy Nowej Zelandii, że chętnie bym się przeniósł się zresetować tylko raczej chciałbym pracę zawodową przy tym kontynuować w jakiś sposób.
1. Czy poznałeś tam jakąś pannę?
2. Czy randkowałeś np. przez aplikacje typu tinder? Co jest tam najpopularniejsze z aplikacji?
3. na bank tamtejsze kobiety mają wymagania z kosmosu, tylko czy w zamian coś oferują? Są bardziej nastawione na rodzinę, czy raczej na przygody?
4. Czy znasz może WMAF? Czy widzisz może jakąś większą rolę białego koloru skóry w zainteresowaniu tamtejszych kobiet?
5. Czy
Jeśli chodzi o energetykę wiatrową to zapraszam. Obecnie jestem na Tajwanie i pracuje przy offshorowych farmach.;)