Aktywne Wpisy

1-1-1-1 +293
P4ncak3 +77
Szlag człowieka trafia. Roczniki 85-00 dostały od Polski tylko i wyłącznie wysokie ceny nieruchomości, wysokie stopy procentowe, zniszczona demografię, zerowe szanse na emeryturę, wysoka inflację i wojnę przy granicy. Jak ktoś jest zdrowy, uczył się za granicą lub prywatnie, pracuje na etacie i nie jest znajomym krolika to został tak wyruch w 4 litery jak nikt. Kiedy jakieś protesty?
I nie, roczniki po 00 jeszcze nie miały czasu wejść na rynek pracy
I nie, roczniki po 00 jeszcze nie miały czasu wejść na rynek pracy

if sum(1 for a in n if a < 0):Co to robi?
Myślałem że pythona już nieźle znam a tu zaskoczenie składnią.
#python #naukaprogramowania #programowanie
To oznacza, że za kazdym razem dodawane jest 1 jeśli a < 0
Zobacz przykład:
foo = [1, 2, 3, 4, 5, 6,any(a for a in n if a < 0)@Saly: czemu nie jest?
len([a for a in as if a < 0])robi dokładnie to co byś chciałlen()nie działa na lazy. A w przypadku list comprahension nie lubię podawania tegoa, bo mogę tam podać cokolwiek i będzie działać dokładnie w ten sam sposób, co sprawia, że mam szum, który utrudnia czytanie kodufilter(lambda x: x<0:Plen(filterjest lepszy, ale python strasznie obrzydza pisanie w taki sposób jednocześnie nie dając dobrej alternatywy, przez co często muszę się zastanawiać jak napisać dany kod najładniej. Porównaj sobie to do scalowegon.count(_ < 0), zapis jest prosty, czytelny i nie da się zrobić tego lepiejlennie działa na lazy, nie wiem w sumie czemu zostało to tak zrobione, skoro npsumjuż na lazy działa ¯\_(ツ)_/¯ Natomiast python nie jest typowo funkcyjnym językiem mimo posiadania pewnych cech takowego, a kierunek jego rozwoju raczej nie idzie w stronę bardziej funkcyjnego (jak np wypchnięciereducezglobalsdofunctools).more-itertoolsi jest tam funkcjailenktóra działa na generatorach :D@mcnight95: pewnie dlatego, że użytkownicy
lennie spodziewają się "zużycia" lazy, a jest to konieczne. Jak zawołaszsumto zakładasz, że trzeba się po wszystkim przeiterować, przylenczasami tak jest a czasami tak nie jestKomentarz usunięty przez autora
@Saly:
len(list(filter(lambda x: x< 0, a)))