Wpis z mikrobloga

• 0
Czy za modemem ONU mogę podłączyć switcha, a później router? Z modemu wychodzi mi tylko jedno gniazdo do podłączenia Ethernet, a mam trzy pokoje i trzy gniazda, w każdym potrzebuję sieci po kablu, więc chciałbym się dowiedzieć, która opcja będzie działała i jak to zrobić.

To z opcji, które mi przychodzą do głowy:

1) Modem ONU - Switch - Router - MESH do wzmocnienia
2) Modem ONU - Router - MESH do wzmocnienia

Druga opcja o tyle gorsza, że gdybym wykorzystał router Netii, to będzie zużywał dużo więcej prądu, niż zwykły switch, ale nie wiem, czy switchem to w ogóle można podpiąć, jeśli jest przydzielanie po DHCP? Internet z #netia

#siecikomputerowe #orange #swiatlowody
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@batq: opcja 1 nie za bardzo zadziała, ponieważ switch będzie po stronie WAN routera (jak dobrze rozumiem) i wszystko co do niego podłączysz też będzie po stronie WAN.
Opcja nr 2 jest tym czego potrzebujesz. Jeżeli router operatora ma za mało portów po stronie LAN to wtedy w jeden z portów wpinasz switch.
DHCP też będzie działać dla urządzeń podłączonych do switcha.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@mlody85 tak też właśnie myślałem. Dzięki za odpowiedź. Router operatora na wystarczająca liczbę portów LAN, więc spoko, tylko wolałbym coś bez WiFi, żeby było energooszczędne, bo w dwóch miejscach i tak będę miał podłączonego MESHa z TP-LINKa
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@mlody85 tak, opcja jak najbardziej jest, zastanawiam się tylko, czy mogę go ustawić jako modem albo bridge, ale to sprawdzę.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Jarek_P nie zawsze się tak da, jak umieścisz router w szafie w trybie bridge, to musisz mieć dwa dodatkowe routery, a już lepiej kupić MESHa TPlinka
  • Odpowiedz
jak umieścisz router w szafie w trybie bridge, to musisz mieć dwa dodatkowe routery,

@batq: nie myl routerów z accesspointami. To prawda, że do domowego użytku najczęściej to jest jedno i to samo urządzenie, ale nie musisz się takich zestawów trzymać, accesspointy (bardzo dobre) można kupić osobne, a router mieć jeden, w szafie, choćby ten od dostawcy, żeby nie mnożyć kosztów.

Druga rzecz to ten tryb bridge. Jeśli masz od
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Jarek_P dzięki za wrzucenie tego rozbudowanego opisu. Zgadzam się z Tobą w 100%, natomiast uważam, że ten nowy MESH od TPLink również robi robotę. Wiem, że to nowa technologia i access point to access point też robi robotę, ale jednak zaryzykuje i dam Ci znać.

P. S. ofc mesh też podłączony do Ethernetu
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Bomboniusz1986 działają jak złoto. Jako główny router po ONTku hula MikroTik, a dalej dwa MESHe TPLinka w trybie AP w dwóch różnych miejscach mieszkania podpięte pod eth. Nie spodziewałem się, że będzie to aż tak dobrze gadać. Nie dość, że mam pokrycie mieszkania sygnałem w całości, zarówno 2.4 jak i 5, to jeszcze down/up leci prawie na fulla, także polecam mocno!
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Bomboniusz1986 m4, te e4 mają gorszą speckę. Bodajże nie da się zasilić poe. Powierzchnia 60m2. Da się je połączyć lanem, u mnie właśnie tak jest router MikroTik - > MESH - > MESH, obydwa w trybie AP.
  • Odpowiedz