Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Trigger mnie momentami łapie xD

Znajoma mi pisze, że rodzice sprzedają ich dom by później kupić sobie i córkom mieszkania. Są na studiach, więc w tym będą miały mały udział.

A ja w sumie pracuję od 2 roku studiów cały czas (czyli łącznie 4 lata około) i w sumie nawet czegoś takiego bliski nie jestem xD od kiedy tej kasy trochę więcej jest to staram się oszczędzać po 15-20% wypłaty, ale na dobrą sprawę w zeszłym roku wypłukałem wszystkie oszczędności, bo miałem problemy ze zdrowiem (które no będą się ciągnęły) i chciałem pomóc rodzicom.

Teraz w końcu od jakiegoś czasu mieszkam sam, to w------m się na rok do bloku, w którym słyszę każdego sąsiada a na klatce schodowej nikt nie uznaje klamki i n--------a drzwiami jak tylko się da. Oprócz wywalenia kasy to jeszcze nerwicy dostanę.

I to już nie chodzi nawet, że chcę mieszkanie, tylko o codzienne w--------e wynikające z tego, że no nie jest sprawiedliwie xD

Naprawdę nie cierpię życia od kiedy pracuję na pełen etat. Idzie na to tyle czasu, a efekty są średnie. Żeby chociaż urodzić się w dużym mieście i móc jakiś czas mieszkać z rodzicami i nie wywalać tyle pieniędzy na czynsz.

#przemyslenia #pracbaza #zalesie #regresosobisty #rozwojosobisty

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #605132336b7ccc000b8adda9
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Precypitat
Doceń mój czas włożony w projekt i przekaż darowiznę
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

i móc jakiś czas mieszkać z rodzicami i nie wywalać tyle pieniędzy na czynsz.

@AnonimoweMirkoWyznania:

Myśl jak Biały człowiek. Ktoś musi "zdobyć przyczółek" i "zakotwiczyć" w dużym mieście; padło na ciebie. Twoje dzieci i ich dzieci będą miały rodziców w dużym mieście i nie wydarzą na czynsz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: masz 20pqre lat i nadal nieogarlames że życie jest niesprawiedliwe??i będziesz tak j---ł do końca życia na wkład własny .kredyt.itd. takie życie. A jak nie będziesz nikogo znał w państwowce (jakieś KGHM) to nawet na rozmowę cie nie zaproszą.tyle w temacie.nie patrz na innych bądź szczęśliwy
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: powoli odkrywasz ze zycie nie jest sprawiedliwe xD pomysl sobie ze bedziesz 30 lat oddawal polowe wyplaty na rate kredytu a taka juleczka dostanie mieszkanie na start czyli przez CALE ZYCIE bedzie miala cala wypate dla siebie
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: witamy w doroslosci, teraz wiesz czemu taka duza ilosc ludzi chodzi w-------a caly czas. Zdradze ci kolejny poziom wtajemnoczenia, ze kolejne lata pracy nie wyrownuja roznicy poziomu "farta". A uwierz, ze jeszcze wiekszy w---w lapie jak poznajesz osoby, ktore w spadku podostawaly po pare moeszkan w dobrych okolicach i p--------y to w 5lat na melanze( ͡° ͜ʖ ͡°) trzeba nauczyc sie patrzec w swoj taleru,
  • Odpowiedz
wylosowało ci rodziców nieudaczników, przykre ale takie są realia
jeżeli naprawdę chcesz walczyć z niesprawiedliwością, to nie płódź dzieci zanim bedziesz w stanie im zapewnic godne życie, albo nie płódź dzieci wcale żeby czasem beznadziejne geny twoich starych nie poszły dalej w świat.
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: wręcz przeciwnie, na tym polega sprawiedliwość. Rodzice mają dom, bo oni bądź ich przodkowie mieli wystarczająco dużo czasu, być może chęci, odrobinę szczęścia, żeby wychować następne pokolenia i przekazać swój majątek dalej. Zawsze jest łatwiej zaczynać, gdy nie zaczynasz od początku, tylko z jakimś postępem. Teraz dzieci mogą korzystać z długoletniej pracy swoich przodków, by żyć wygodniej.
  • Odpowiedz
Jak ktoś ma lepiej od nich to od razu ból d--y i niesprawiedliwość.

@troglodyta_erudyta: w sumie to wykop od kilku tygodni zbulwersowany jest tym, że pan Obajtek się dorobił ciężką pracą olbrzymiego majątku. I to nawet programiści 15k kwiczą xD

@spacja_enter: jak pokazuje historia to największe majątki powstały na wyzysku i grabieży. Serio uważasz za sprawiedliwe to, że ktoś dostaje 5 mieszkań bo miał 'hehe szczęście' a ktoś
  • Odpowiedz
@aster_alpejski: pokazuje historia - jaka historia? Sprawiedliwość polega na tym, że najpierw trzeba udowodnić, że się ktoś dorobił na grabieży i wyzysku, a nie opierać się na swoich przypuszczeniach. Szkodliwe społecznie to jest oskarżać kogoś lub tylko sugerować, że dorobił się majątku w sposób nieuczciwy. Sposób myślenia sowietów.
  • Odpowiedz
wręcz przeciwnie, na tym polega sprawiedliwość. Rodzice mają dom, bo oni bądź ich przodkowie mieli wystarczająco dużo czasu, być może chęci, odrobinę szczęścia, żeby wychować następne pokolenia i przekazać swój majątek dalej. Zawsze jest łatwiej zaczynać, gdy nie zaczynasz od początku, tylko z jakimś postępem. Teraz dzieci mogą korzystać z długoletniej pracy swoich przodków, by żyć wygodniej.

@spacja_enter: przecież jeżeli ktoś coś dostaje z powodów niezależnych od siebie, a druga
  • Odpowiedz