Wpis z mikrobloga

• 33
#informatyka #internet #komputery
Powie mi ktoś jak to jest? Znajomi podpisali umowę na internet 400 gb pakiet danych, dzwoni do mnie mlody i mówi że dostali sms że pakiet wykorzystany. Korzystali tylko z komputera, laptopa, 3 telefonów i jednego netflixa na TV. Zużycie na komputerze z 30 dni to 120 gb, na laptopie 80 gb, no i zostaje 200 gb i co ze niby 3 telefony i netflix zużyły tyle danych? Na jakiej zasadzie jest to liczone wytłumaczy ktoś?
  • 209
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fazolo: Widac sam nie masz pojecia jak dzialaja rzeczywiste warunki. Nie zalezy to od operatora tylko od klientow, myslisz, ze operator przestaje sprzedawac uslugi? Ludzie jezdza z komorkami, z kartami sim z miasta do miasta, z jednego konca Polski na drugi, nie ma zadnych analiz, ze tutaj mam paru klientow na internet LTE domowy wiec zwieksze przepustowosc, co najwyzej jakies tymczasowe nadajniki na wakacje.. Bedzie wiecej ludzi to sie zapcha
  • Odpowiedz
@IllIIIIIlIlIIlIl: Nie ma znaczenia czy jestes 500m czy 5km, nawet w miastach wojewodzkich nie masz pokrycia swiatlowodem czy kablowka w wszystkich budynkach tej miejscowosci. Zaden operator nie gwarantuje Ci predkosci po LTE, im wiecej osob bedzie brac ten internet domowy bedzie dzialalo gorzej dla wszystkich. Ot mozecie sobie wszyscy podziekowac, ze nie chcecie traktowac internetu tak jak sieci energetycznej czy wody lub kanalizy.
  • Odpowiedz
@Janusz_Rekina: W malych, w duzych miastach, nie ma znaczenia. W duzych miastach robia to Janusze ze skapstwa czy roznego rodzaju studenci, ludzie ktorzy sie przenosza z jednego adresu na drugich. W malych czesciej jest brak wyboru, mnostwo geniuszy w domach zamawia LTE poniewaz maja zasieg tez w komorce, nie pomysla, ze jednemu routerowi trudno bedzie ogarnac kilka pieter z strychem czy piwnica.
  • Odpowiedz
gdzie masz gniazdko telefoniczne w nowych budynkach, domach jednorodzinnych?

@krzywy_kanister: Co do c---a? Przecież to jest zobowiązane przepisami jeśli chodzi o deweloperkę. A jak ktoś sobie domu nie podłączył do infrastruktury to jest sam sobie winny.

Rozporządzenie Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. z 2012 r. poz. 1289), nakłada na inwestorów, deweloperów, aby w budynkach wielorodzinnych,
  • Odpowiedz
@Anaheim: Co ty pieprzysz, co jest zobwiazane przepisami? Ze operator taki jak UPC czy Orange musi pociagnac swoj kabel do kazdego nowego budynku? Weź przeczytaj najpierw to co wrzucasz, co ci da gniazdko w budynku skoro operator nie polaczyl go z swoja siecia? Tak jakbys mial instalacje elektryczna czy rury w domu, co z tego skoro z drugiej strony nie podlaczysz. Tylko kwestia tych mediow jest bardziej regulowana prawnie, operatorzy
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@niehta: Mam 20gb Internetu na tel, codziennie korzystam z yt, dodatkowo wieczorami udostępniam transfer na laptopa do netflixa i nigdy nie wykorzystałem całości, nie wiem jak tym ludziom to sie nalicza. Chyba że na tv jest większy pobór...
  • Odpowiedz
@Freddy-Krueger: Czyli niewiele korzystasz, tel co moment na telefonie. Mi schodzi wprawdzie na 4 osoby z 600-800 giga co i tak na jedno osobe bedzie duzo iloscia. W domu nie wlaczam LTE na telefonie, podpinam sie do wifi routera ktory ma glowna karte sim z ktorej schodzi najwiekszy transfer.
  • Odpowiedz