Wpis z mikrobloga

• 33
#informatyka #internet #komputery
Powie mi ktoś jak to jest? Znajomi podpisali umowę na internet 400 gb pakiet danych, dzwoni do mnie mlody i mówi że dostali sms że pakiet wykorzystany. Korzystali tylko z komputera, laptopa, 3 telefonów i jednego netflixa na TV. Zużycie na komputerze z 30 dni to 120 gb, na laptopie 80 gb, no i zostaje 200 gb i co ze niby 3 telefony i netflix zużyły tyle danych? Na jakiej zasadzie jest to liczone wytłumaczy ktoś?
  • 209
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@niehta A oni przypadkiem nie liczą transferu w obie strony? Ja na swoim LTE odnoszę wrażenie, że tak. Młodzież uploadowala na FB i Insta pół swojego życia i transfer poszedł.
  • Odpowiedz
@slozubn: W przypadku braku odpowiednich łączy w bloku jest to zazwyczaj wina wspólnoty/spółdzielni mieszkaniowej. Wiele takich przypadków widziałem we Wrocławiu gdzie, w jednym bloku jest UPC i światłowód od orange, w drugim tuż obok, gdzie linia obydwóch operatorów leci dalej nie ma.. Wierz mi że dla firmy telekomunikacyjnej koszty położenia światłowodów w bloku są niewielkie i są bardzo chętni do tego typu działań, bo jest to możliwość ściągnięcia do siebie
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@krzywy_kanister: dobra, aż tak się nie orientuje więc tylko gdybam. Trochę brałem to na chłopski rozum bo przecież jednak masowo ciągali te światłowody po różnych miejscach w tym stare budynki a nawet typowe patoulice
  • Odpowiedz
i skąd wziąć filmy obsługujące taka technologię?

@dzek: Jeżeli chcesz mieć super jakość obrazu w 4K to tylko płyty Blu-Ray UHD.
W przypadku dźwięku wystarczy zwykły Blu-Ray FullHD.
Dla BD UHD najtańszy odtwarzacz obecnie to koszt około 800,-
Dla BD FullHD wystarczy cokolwiek z używek za 100,- oczywiście podpinasz to pod amplituner przy
  • Odpowiedz
@ksiak: ludziom nigdy specjalnie nie zależało, ja nie przepadam za filmami - od czasów Netflix/VOD co prawda oglądam ten 1 film na miesiąc, a wcześniej bardziej raz na pół roku, ale nawet mimo tej "częstotliwości" ~10 lat temu na studiach gdy korzystałem z torrentów, zawsze 1080p, od biedy 720p, choćby się miało ściągać 2 dni. A reszta populacji? No elo, divx/rmvb 150MB na film? Bierę!

I podejrzewam, że mnie Netflixowe
  • Odpowiedz
@dzek: to ja Ci powiem, że oglądam obecnie tak jak Ty, ale wyszedłem z założenia, że jak już siadam i chcę coś zobaczyć to niech to będzie dobrze wyglądać i dobrze brzmieć. Dziękuję, pozytywny odbiór moich wyjaśnień.
  • Odpowiedz