Aktywne Wpisy

malutak9913 +1731
Hej Miraski, chciałabym prosić Was o pomoc. Jestem z Wami od 17 lat, jak zakładałam konto byłam jeszcze nastolatką, teraz jestem dorosłą kobietą, której posypało się życie.
Kilka miesięcy temu wykryto u mnie raka twarzy. Mięśniakomięsak gładkokomorkowy wżerający się we wszystko czego dotyka. Lekarze we Wrocławiu podjeli się walki o moje życie. Przeszłam przyspieszone cykle chemioterapii, potem dwie operacje, które usuneły cztero centymetrowego guza z żuchwy. Nie oszczedziły jednak nic po
Kilka miesięcy temu wykryto u mnie raka twarzy. Mięśniakomięsak gładkokomorkowy wżerający się we wszystko czego dotyka. Lekarze we Wrocławiu podjeli się walki o moje życie. Przeszłam przyspieszone cykle chemioterapii, potem dwie operacje, które usuneły cztero centymetrowego guza z żuchwy. Nie oszczedziły jednak nic po
źródło: IMG_3110
Pobierz#slubodpierwszegowejrzenia współczuję dla laweciarza. Zdradził jak paskudny ma charakter Kaja. Poza kamerami musi pokazywać jej prawdziwy wstrętny charakter, pokazuje swoje prawdziwe oblicze. Jedziecie po laweciarzu ale gdybyśmy sie dowiedzieli jaka jest kaja naprawdę to wszystkim by rura zmiękła

1. Gdzie mogę poczytać w skrócie o większości zagadnień związanych z podatkiem?
- Do czasu utworzenia naszego bloga z opisami polecamy to miejsce: KLIK - od 30min do 1h czytania Warto wiedzieć o kursie średnim NBP oraz FIFO.
2. Kiedy trzeba się rozliczyć?
- Jeśli w danym roku podatkowym dokonano co najmniej jednego odpłatnego zbycia akcji/CFD/otrzymano dywidendę. Nie ma znaczenia fakt, że środki nie zostały wypłacone z konta maklerskiego.
3. Czy stratę też trzeba rozliczyć?
- Tak, nie płaci się wtedy tylko podatku ale deklarację trzeba złożyć. Źródło:Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych Art. 45 punkt 1.
4. Do kiedy należy się rozliczyć?
- Za rok podatkowy 2020 należy rozliczyć się do 30 kwietnia 2021. Źródło:Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych Art. 45 punkt 1
5. Mam PIT-8C czy tylko przepisuje dane do PIT-38?
- Do PIT-38 wpisuje się zsumowane wartości z PIT-8C do pół 20 i 21 sekcji C. Jeśli otrzymano dywidendę należy ją osobno rozliczyć w polach PIT-38 G.45 oraz PIT-38 G.46.
6. Kiedy muszę załączyć PIT/ZG?
- Należy dołączyć PIT/ZG dla każdego kraju z osobna (oprócz Polski), w którym osiągnięto dochód (zysk). Z wyłączeniem transakcji objętych PIT-8C.
7. Jak mogę złożyć deklarację?
- Ja osobiście korzystam z rządowej aplikacji e-Deklaracje KLIK
8. Kto mi to wszystko policzy?
- Najpierw zapoznaj się ze skrótem wiedzy z punktu 1.
- Skorzystaj z pomocy biura rachunkowego - przy czym przy giełdach zagranicznych raczej mogą Cię olać
- Skorzystaj z mojego kalkulatorgieldowy.pl gdzie możesz zaimportować zestawienia prosto od brokera i szybko mieć wyliczenia (za darmo).
Zachęcam do sugerowania dodatkowych punktów FAQ w komentarzach i ewentualnej poprawki jeśli widzicie gdzieś błąd.
Możecie również linkować tego posta gdy zobaczycie setny post na temat "A co to podatek?" ;)
Polecam śledzenie mojego tagu #kalkulatorgieldowy gdzie można znaleźć informację odnośnie dostępnych platform oraz rozwoju aplikacji.
#podatki #revolut (obecnie w wersji beta pod kalkulatorgieldowy.pl/beta #trading212 #degiro
Trading212 przerobiłem najpierw manualnie a potem sprawdziłem jak działa w mojej aplikacji i wyniki są identyczne. Jedynie miałem błędy w rozliczeniu ręcznym przez pomyłki przy przepisywaniu wartości. W moim przypadku jest to test na obrocie ~3.3M i ~320 operacji.
Ewentualnie jak będzie ciężko to sam to ogarnę i mogę potem podesłać Wam info co mi powiedzą w HMRC (tutejszym US)
@pop_up: Bez testów byłby to dramat biorąc pod uwagę skomplikowanie wyliczeń i obowiązek zachowania precyzji przy bardzo dużych oraz małych liczbach ze względu na obsługę akcji częściowych.
To nie polska giełda więc nie trzeba
Jak nie masz zysku możesz olać
I truskawka na torcie:
US sam ogarnie xDDD
@Deska_o0: No cóż, zawsze można czekać na ten moment XD
@Deska_o0:
75% jest od przychodów bez pokrycia, a nie za niezlozenie zeznania. Jak nie złożysz zeznania, ale masz udokumentowany przychód (a grając na giełdzie masz) to składasz czynny żal i elo.
@Deska_o0:
Kara jakaś może być, jasne. Ale nie 75%. :p
https://ksiegowosc.infor.pl/podatki/podatki-osobiste/podatnik-w-urzedzie/251946,Co-grozi-za-ukrywanie-dochodow-przed-urzedem-skarbowym.html
wskakujesz do mojej topki największych bzdur o podatkach jakie przeczytałem na wykopie: