Wpis z mikrobloga

@ddes: Tak z ciekawości. Jaki wpływ ma to, że ktoś shortuje firmę, no to że ona upadnie? To raczej jest odwrotnie. Ponieważ firma może upaść, to jest shortowana.
  • Odpowiedz
@wojniz: @Tarec: @ghandi92: @Byku-z-Plastiku: shortujac spółkę zapożyczasz akcje i natychmiast je sprzedajesz na rynku obniżając cenę, spółka z niską wyceną nie może dokapitalizować sie by przetwać trudniejszy okres emitując akcje
jej mozliwości zapożycenia obligacjami również są ograniczone i znacznie droższe przy niskiej kapitalizacji
  • Odpowiedz
@wojniz: moja firma upada, ale sprzedam Ci 10% mojej firmy za 100tys. złotych (wyemituje akcje). Zostaniesz współwłaścicielem, a ja za zastrzyk 100tys. dokonam inwestycji, która pozwoli mi się odbić od dna i wyjść na prostą.

Ale nie, bo akcje mojej firmy są shortowane więc są warte znacznie mniej - 10% mojej firmy to teraz tylko 10tys. złotych - za to nie dam rady dokonać żadnych inwestycji. Mało tego - nikt
  • Odpowiedz
@wojniz kwestia presji, jak ktoś o autorytecie wykonuje jakieś działanie to inni naśladują. A sama cena akcji jak padnie na pysk będzie przysparza przeróżne problemy bo ludzie będą myśleć że spółka upadła to mogą być problemy że nawet auta w leasing im nie dadzą bo im siebwydaje że już upadli. Kwestia psychologii tłumu niż coś konkretnego na niekorzyść
  • Odpowiedz
Tak z ciekawości. Jaki wpływ ma to, że ktoś shortuje firmę, no to że ona upadnie?

@wojniz: samospełniająca się przepowiednia, której fundusz może pomóc w spełnieniu (sponsorowane artykuły, łapówki, blokowanie obrotu akcjami itp.).
  • Odpowiedz