Wpis z mikrobloga

Z takich życiowych sukcesów, to nie wiem kiedy mam imieniny(i szczerze #!$%@? mnie to obchodzi ( ͡° ͜ʖ ͡°) ), bo jestem z Górnego Śląska i tutaj takie dziwne święta nie są obchodzone.
W ogóle to jak to wygląda, wy obchodzicie te imieniny kilka razy w roku, za każdym razem kiedy w kalendarzu jest wasze imie, czy wybieracie sobie jedną spośród dat?
#imieniny #pytanie #imieniny
  • 127
Teoretycznie w takim przypadku imieninami właściwymi powinna być pierwsza data następująca po urodzinach

@efceka: Tradycja znana w 1-2 wojewodztwach, reszta wybiera sobie jak chce. IMO taka zasada jest bez sensu, jak sie urodzisz 3 grudnia i masz na imie barbara to masz imieniny, urodziny i mikolajki w tym samym czasie. absurd.
@efceka: w praktyce wybierany jest jeden dzień, kiedy dana osoba obchodzi imieniny i tak zostaje. Ciężko znaleźć kalendarz, ze.wszystkimi patronami danego dnia. Np. wszyscy Lukasze, których znam i wiem o ich imieninach, maja je 18 października (a mogą być jeszcze 23 stycznia, 17 lutego, 2 marca, 22 kwietnia, 10 września, 31 października, 17 grudnia, 20 grudnia).
Sam obchodzę kiedy indziej imieniny niż większość moich imienników, bo przy nadawaniu imienia rodzice mieli
@Ikarus_260 Przecież jest, a zasadzie juz już było to powiązane z tradycją chrześcijańską. Przyjęło się, że podczas Chrztu Św. wybiera się imię istniejącego już świętego lub jego odpowiednika. Na przykład jeżeli ktoś wybrał imię Piotr, mając na myśli apostoła to imieniny obchodzi 29 czerwca, bo w tym dniu na całym świecie w tradycji rzymskokatolickiej wspominany jest ten święty. Byli też inni święci o imieniu Piotr, stąd w kalendarzu są także pod innymi
@Ikarus_260 ja i moi rodzice obchodzimy tylko dlatego że wszystkim nam wypadają w lipcu, więc jakieś drobne upominki czy życzenia składamy i to tyle, a z nikim innym nie obchodzę imienin :D
@miki4ever: nie no chodzi mi o to że jest kilka razy, i obchodzi się te po urodzinach, np twoje imię jest w marcu, kwietniu, sierpniu, grudniu w kalendarzu, a urodziłeś się we wrześniu, to imieniny obchodzisz te pierwsze po urodzinach, czyli w grudniu