Wpis z mikrobloga

Z takich życiowych sukcesów, to nie wiem kiedy mam imieniny(i szczerze #!$%@? mnie to obchodzi ( ͡° ͜ʖ ͡°) ), bo jestem z Górnego Śląska i tutaj takie dziwne święta nie są obchodzone.
W ogóle to jak to wygląda, wy obchodzicie te imieniny kilka razy w roku, za każdym razem kiedy w kalendarzu jest wasze imie, czy wybieracie sobie jedną spośród dat?
#imieniny #pytanie #imieniny
  • 127
@Ikarus_260: w mojej rodzinie tylko dziadek obchodził i to było super, bo przychodziło pół wsi i trzeba było otwierać takie dwuskrzydłowe drzwi pomiędzy dwoma wielkimi pokojami, przez środek tego przedsięwzięcia szły 3 duże połączone stoły, a my razem z kuzynami ganialiśmy się pod tymi stołami jak kundle. Uwielbiałam ten rozmach celebracji z tamtych lat. Pamiętam, że jak już dziadek miał raka i było wiadomo, że to jego ostatnie święta - zrobiliśmy
@Ikarus_260: to jest wymieszane, chyba w każdym regionie Polski inaczej ( ͡° ͜ʖ ͡°) Górny Śląsk bardziej urodziny, Zagłębie od Sosnowca przez Zawiercie po Częstochowe i te wioski już w swietokrzyskiem to już bardziej imieniny, ale wiem że na przykład nowosądeckie to też już bardziej urodziny ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jak mama opowiadała z pracy w biurze, gdzie wiadomo jak to Grażynki pamiętają
@Ikarus_260 w podstawówce kupowaliśmy cukierki z okazji imienin i był dzień wolny od niezapowiedzianych kartkówek i odpowiedzi ustnych ( ͡º ͜ʖ͡º) w lubelskim to chyba jednak bardziej urodziny wszyscy obchodzą w starszym pokoleniu to raczej tylko te okrągłe typu 80, 85, 90 i imieninowo o jakiejś flaszce pamiętają i czasem słyszę o przyjęciu imieninowym ale to u osób 50/60+
W ogóle to jak to wygląda, wy obchodzicie te imieniny kilka razy w roku, za każdym razem kiedy w kalendarzu jest wasze imie, czy wybieracie sobie jedną spośród dat?

@Ikarus_260: To jest jak przy bierzmowaniu. Kiedy rodzice wybierają ci imię to wybierają też jego patrona. Masz np. Katarzynę https://sennik.us/imieniny/katarzyny/ i rodzice nazywając córkę Katarzyna decydują, że jej patronką będzie Katarzyna ze Sieny więc imieniny będzie miała 29 kwietnia.
@Ikarus_260: Też nie wiem kiedy mam i co roku jest zaskoczenie, jak np mama dzwoni z życzeniami, a jakby wszyscy zapomnieli, to bym nawet nie zauważyła. Szkoda mi łba marnować na zapamiętywanie takich bzdetów ( ͡° ͜ʖ ͡°) Gorzej tylko, że innych też nie pamiętam, a inni to oh ah przecież świnto to trzebo życzenia złożyć... Jak dla mnie takie coś mogłoby nie istnieć. Imieniny są spoko
@Ikarus_260: Teoretycznie w takim przypadku imieninami właściwymi powinna być pierwsza data następująca po urodzinach

@efceka: Czkeaj mirek... ludziom ze śląska nie da wytłumaczyć się, że pensji powinno być 12 tak jak 12 jest miesięcy, a nie 13, 14 czy nawet 15. Nie da się im wytłumaczyć, że ta pozioma kreska przy finansach kopalni to nie jest 'śmieszno krecha' do zaznaczania ile zarobili. Tylko że to są straty i należy kopalnie