70% polakow dalo sie zrobic w balona i sie wypisalo z PPK i PPE, a to jest pierwszy krok do wziecia odpowiedzialnosci za swoje emerytury.
W zeszlym roku, jak przystepowalismy do PPK/PPE, jeszcze zanim sie zainteresowalem #gielda tez tak krakalem, nie zaglebiajac sie w temat. No i bym byl stratny jak bym sie wypisal.
W #ppe ja place tylko podatek od 3,5% mojej pensji brutto, a reszta jest dodatkowo platna przez pracodwace no sie troche tam uzbieralo + odsetki.
Ponadto mozna zarzadzac tam alokacja fundyszy. mozna wybrac czy chce sie w wiekszym % inwestowac w akcje czy inne bezpieczniejsze instrumenty.
No i mozna te srodki wyplacic ( troche sie wtedy traci) lub przetransferowac np. do IKE w swoim Banku i tam tez juz samemu zarzadzac kasa.
Ja rozumiem ze przez #ofe ludzie sa uprzedzeni ale ze swojego doswiadczenia moge tylko pwoedziec, ze wrto sie zaglebic w ten temat jednak.
@KwasneJablko: Stary, ale co Ty na siłę tak ludzi próbujesz przekonać? Zostałeś w PPK – good for you, niech się pieniądze mnożą. Ale odczep się od świadomych decyzji innych ludzi.
spoko, ZUSu od jutra nie ma i zombie ciebie w-------a jak nie dsotna zrec.
@KwasneJablko: I tak go nie będzie, dokładnie jak z tym funduszem, więc lepiej się wcześniej przygotowywać niż później. Nikt nie chce obecnym emerytom odbierać.
osoby ktore sie wypisaly z PPK nie dostana tej kasy w inny psosob. zrobily tylko loda pracodawcy
@KwasneJablko: Odpowiedz na poziomie madki 500+ która jest przekonana, że to nie ona
@KwasneJablko: sroga beka z każdego kto się z tego wypisał XDDDDDDDD można wypłacać co miesiąc co przekłada się realnie na jakieś +1.5% do wypłaty miesięcznie za dwa kliknięcia
@KwasneJablko: pieniądz którym mogę obracać już teraz jest bardziej wartościowy niż pieniądz którym obraca rząd który już pokazał że nie jest godny zaufania. W wypadku PPK to rząd ustala reguły gry i może je zmienić w dowolnej chwili, co sprawia że z automatu jestem na przegranej pozycji gdy zasady zmienią się na moją niekorzyść (tak jak było z OFE). Raz utracone w ten sposób zaufanie jest bardzo trudne do odzyskania
jasne ze to pracodawce placi, ale osoby ktore sie z tego wypisaly nie dostana tej kasy w inny sposob.
@KwasneJablko: Skoro płaci to pracodawca, to i tak prędzej czy później ty za to zapłacisz. Że takie rzeczy trzeba tłumaczyć, do końca w tym kraju będziemy się z takimi komuchami, jak teraz u koryta, wozić.
Zawsze mnie bawi to jak psiarze p------ą o tym, że nie ma czegoś takiego jak agresywna rasa psów i psy z natury nie są agresywne xD A bez dobrego wychowania taki pies zachowuje się gorzej od dzikiego zwierzęcia z lasu i potrafi zabić człowieka bez powodu xD #psiarze #psy
Klęska programu PPK
70% polakow dalo sie zrobic w balona i sie wypisalo z PPK i PPE, a to jest pierwszy krok do wziecia odpowiedzialnosci za swoje emerytury.
W zeszlym roku, jak przystepowalismy do PPK/PPE, jeszcze zanim sie zainteresowalem #gielda tez tak krakalem, nie zaglebiajac sie w temat. No i bym byl stratny jak bym sie wypisal.
W #ppe ja place tylko podatek od 3,5% mojej pensji brutto, a reszta jest dodatkowo platna przez pracodwace no sie troche tam uzbieralo + odsetki.
Ponadto mozna zarzadzac tam alokacja fundyszy. mozna wybrac czy chce sie w wiekszym % inwestowac w akcje czy inne bezpieczniejsze instrumenty.
No i mozna te srodki wyplacic ( troche sie wtedy traci) lub przetransferowac np. do IKE w swoim Banku i tam tez juz samemu zarzadzac kasa.
Ja rozumiem ze przez #ofe ludzie sa uprzedzeni ale ze swojego doswiadczenia moge tylko pwoedziec, ze wrto sie zaglebic w ten temat jednak.
źródło: comment_1608644512gWiqJJ8rRTTELttkMfoCMs.jpg
Pobierz@AnonimowyGoj: no to mnie akurat nie dziwi, bo oni maja male rozumki
Ciekawe skąd to się bierze, może z tego, że sam jesteś takim trollem? ¯\_(ツ)_/¯
@KwasneJablko: I tak go nie będzie, dokładnie jak z tym funduszem, więc lepiej się wcześniej przygotowywać niż później. Nikt nie chce obecnym emerytom odbierać.
@KwasneJablko: Odpowiedz na poziomie madki 500+ która jest przekonana, że to nie ona
@bigos555: jasne ze to pracodawce placi, ale osoby ktore sie z tego wypisaly nie dostana tej kasy w inny sposob.
========================================
KONIEC
@KwasneJablko: Skoro płaci to pracodawca, to i tak prędzej czy później ty za to zapłacisz. Że takie rzeczy trzeba tłumaczyć, do końca w tym kraju będziemy się z takimi komuchami, jak teraz u koryta, wozić.