Wpis z mikrobloga

Może jest tu ktoś, kto badał, lub po prostu zagłębiał się w temat budowy tkanki mięśniowej.
Przy jakimś procencie bf, jest najefektywniejszy rozwój masy mięśniowej? Swoją droga jakie techniki poza oczywiście dobrą regeneracją stosujecie w celu przyśpieszenia syntezy bialek mięśniowych? Z góry dzięki za odpowiedzi =)

#gym #silownia #dieta #dietetyka #zdrowie
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Przy jakimś procencie bf, jest najefektywniejszy rozwój masy mięśniowej?

@Yakooo: Przy dużo większym niż się większości wydaje. Prawda jest też taka że naturalnie bez dopingu nie zbudujesz, nie utrzymasz ogromnej masy mięśniowej, przy niskim bf-ie.
  • Odpowiedz
@IntruderXXL: Właśnie też tak przeczuwałem, co prawda nie ma co się wzorować na strongmanach, bo wiadomo, że będąc naturalnym, to zupełnie co innego. Aczkolwiek zastanawiałem się, czy zbyt duzy procent bodyfatu, też tego jakoś nie hamuje. Aktualnie redukowałem, myślę, że mój procent bf jest w okolicach 18-21% bf, aktualnie masuje i chcę zredukować na lato i jestem ciekawy, jak to będzie wyglądało. Robię pierwszą taką masę w życiu, gdzie naprawdę
  • Odpowiedz
@Yakooo: Wiesz co najbardziej hamuje wzrost masy mięśniowej? BRAK WYSTARCZAJĄCEGO BODŹCA.

Dlatego naturalnie jedyna droga do ogromnej masy to ciągły progres siłowy. Na pewnym poziomie ten progres bez plusu kalorycznego jest niemożliwy do zrobienia. A redukując nie jesteś wstanie utrzymać danego obciążenia, czyli nie ma wystarczającego bodźca i oprócz masy tłuszczowej leci też dużo mięśniowej.
  • Odpowiedz
Swoją droga jakie techniki poza oczywiście dobrą regeneracją stosujecie w celu przyśpieszenia syntezy bialek mięśniowych?

@Yakooo:

Żywienienie to m.in:
-odpowiednia ilośc białka w posiłkach (0.25-0.4g/kg masy ciała w posiłku) i tym samym dystrybucja w ciągu dnia, najlepiej te 4 razy z odstępem 3-4h (ze względu na muscle
  • Odpowiedz
@Yakooo: Imo lepszym sposobem jest zejście do powiedzmy 15% bf i wejść na delikatną nadwyżkę rzędu 300-400 kcal niż masować jak wieprz i raz na jakiś czas mini-cut'a machnąć takiego 1-2 tygodniowego. Zmiany w sylwetce widzisz od razu, samopoczucie lepsze i utrzymujesz względnie niski bf - na pewno nie wyglądasz jak tucznik.
  • Odpowiedz