Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 6
@Okcydent: mówisz że po włosku jest obco a sam podajesz przykłady z hiszpańskiego czy francuskiego XD

Poza tym espresso to nie każda kawa z ekspresu. W ekspresie zrobisz też kapuczine czy inne, a espresso to konkretny rodzaj przygotowania
  • Odpowiedz
@cheeseandonion: kiedyś na początku studiów zbiłam filiżankę do espresso współlokatorowi. Sama wtedy nie pijałam w ogóle kawy i faktycznie jak ten nosacz chodziłam po sklepach szukając filiżanki do eXpresso XD ciekawa jestem ilu sprzedawców mówiąc "nie mamy filiżanki do eXpresso" po prostu ze mnie się nabijało XD
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@dlolb: ale mamy 21 wiek a nie 19. Nikt nie zmiękcza po mazowiecku (oprócz jakichś bardzo starych ludzi).

@zmasowanyatak: ja tak czasem mówię szczególnie jeśli chodzi o burgierki, trochę dla beki oczywiście, ale nie jest to do końca niepoprawne, jako, że jestem z Mazowsza :)
  • Odpowiedz
@dlolb: nie no dla beki to i ja czasem tak powiem, też Mazowszanin jestem :) miałem w gimbazie nauczycielkę historii która tak mówiła aczkolwiek ona bardziej gwarą praską mówiła, tam gdzie nie było zmiękczeń to je dodawała a tam gdzie były to je usuwała np. książkę-> książkie, zabawkę-> zabawkie i miękkie-> miękke, warszawskie-> warszawske
  • Odpowiedz
@addendum:
W ogóle we włoskim często nie występują spółgłoski jak jest jedna po drugiej, np.
Osserwatore, Alessandro, Trattoria.
Z esspresso jest podobnie.
  • Odpowiedz