Aktywne Wpisy

Akuzativ94 +903
TheOneAndOnly +10
Ktoś mi wytłumaczy dlaczego kobiety z 2024 ciągle nie odzywają się pierwsze w początkowych fazach znajomości? XD
Różowa 30lv, byliśmy już na trzech randkach na których oboje dobrze się bawimy, mamy też kontakt fizyczny, ale ona nigdy nie napisze pierwsza ani nic nie zaproponuje. Jak ja napisze to ona odpisze, ale nigdy sama z siebie. Jest też chętna na kolejne randki.
Czy to te słynne udawanie niedostępnej? XD
#zwiazki #
Różowa 30lv, byliśmy już na trzech randkach na których oboje dobrze się bawimy, mamy też kontakt fizyczny, ale ona nigdy nie napisze pierwsza ani nic nie zaproponuje. Jak ja napisze to ona odpisze, ale nigdy sama z siebie. Jest też chętna na kolejne randki.
Czy to te słynne udawanie niedostępnej? XD
#zwiazki #

Murki dostałem się na staż/akademię devopsa pod gcp. Mam 2 miesiące na ogarnięcie następujących tematów:
1. Python i Bash - nie wiem na jakim poziomie i "do czego". No dobra, do automatyzacji, ale bez doświadczenia to nawet nie wiem pod jakim katem przerabiać.
Możecie napisać co powinienem przerobić poza python fundamentals itp?
2. Sieci na poziomie CCNA byłby mile widziane. Ale czy jest sens pchać się w ten poziom jeżeli minimum to przerobienie adresacji, maski, routingów, DNS, DHCP? A CCNA zostawić na później?
3. Linux / Unix ponieważ większość lab’ów opiera się o shell linux’owy. Mnóstwo pracy będzie w oparciu o komendy shellowe.
Ogarnę fundamentals z youtuba a do tego kupiłem na promo na udemy:
Linux Shell Scripting: A Project-Based Approach to Learning
[Linux Security and Hardening, The Practical Security Guide.]https://www.udemy.com/course/linux-security/)
Linux Administration Bootcamp: Go from Beginner to Advanced
Ten pierwszy wydaje się spoko pod katem nauki skryptów poprzez ćwiczenia. Co powiecie o reszcie? Warto było za to płacić, nie ma na Youtube ich odpowiednika?
Nie wiem w jakim stopniu wykorzystuje się Linuxa i języki do automatyzacji przy chmurze, dlatego też pytam o to tutaj
Tak jak pisałem, mam 2 miesiące zanim wystartuje staż, więc chcę ten czas sensownie podzielić.
Jeżeli ktoś jest w temacie i służy pomocą to proszę o priv, z pewnością będę miał więcej pytań z czasem.
@Litosciwy_Dyktator: w znaczącym. Przykład, budowanie obrazów dockera to dosyć duża znajomość skryptów i systemów, które robią za base image.
@Litosciwy_Dyktator: jeżeli masz 2 miesiące to zależy ile masz czasu, official cert guide, który cię przygotuje do takiego poziomu ma 1200 stron + dochodzi praktyka więc jak jesteś w stanie to ogarnąć w 2 miesiące plus pozostałe rzeczy to spoko, ale wg. mnie pewnie nie dasz rady więc skup się na tym co wymieniłeś a CCNA umęczysz później.
Ja ci powiem tak jak prawie od 0 zaczynasz to nie da rady tego wszystkiego ogarnąć
Ja bym się skupił od razu na bashu pętlę warunki itp bo to najdłużej zejdzie. Używanie pythona bo tak mija się z celem bo różne są jego wersję i nie podali co dokładnie chcą w nim robić często są firmy które piszą w wymaganiach że pythona chcą a potem się okazuje że można to zrobić bashem w jednej linijce.
Z sieci nie ma bata żeby przerobił ccna przez dwa miesiące ucząc się jeszcze Basha
Wypowiesz się coś o tych kursach z Udemy? Czy w ogóle temat warty uwagi?
@Litosciwy_Dyktator: jak nie zarabiasz dużo to libgen rutracker jak będziesz w miarę zarabiał to wtedy bym
@open-alpha: co to jest libgen rutracker?
@PiersiowkaPelnaZiol: libgen pirackie pdfy
Rutracker video tutoriale
Żadko ale radzę skanować linki i pliki przez virus total mi się nie trafiły ale lepiej być zabezpieczonym.