Wpis z mikrobloga

@Zjem_Ci_nos: We wszystkich sklepach specjalistycznych jest potworny mobbing wobec osób mniej zorientowanych.

Pamietam jak mnie w dawnych latach wyśmiano w sklepie modelarskim ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 293
@Zjem_Ci_nos: najgorzej. Niedaleko miejsca w którym mieszkam mam właśnie taki sklep elektroniczny, jako młody student informatyki zapałałem miłością do Arduino i chciałem robić własne konstrukcje. Gdzieś w internecie wyczytałem, że tanie serwo może działać w sposób ciągły jeżeli dolutuje się w odpowiednim miejscu rezystor. O głupi ja myślący że rezystor ma tylko rezystancję (tak jak wyniosłem z zajęć elektroniki dla informatyków). Jak poszedłem do tego sklepu i poprosiłem o rezystor
  • Odpowiedz
  • 0
@rafalopr: Może dlatego, że z regulaminu elektrody wynika, że forum nie służy do zadawania pytań typu: "Jakiego producenta kondensator kupić".

Elektroda w zamyśle służy do dzielenia się swoimi projektami/pomysłami i ewentualnie pytaniami dotyczącymi problemów z realizacją tych projektów.
  • Odpowiedz
  • 47
@Zjem_Ci_nos: W sklepach rowerowych też tak bywa, czasem to nie są w ogóle sklepy a świątynie, a sprzedawcy robią za kapłanów xD
Truestory: poszedłem kiedyś do jednego i mówię, że chce kupić nóżkę (podpórkę) do roweru Merida, a jakiś grubas zza lady zrobił minę jak czaskoski.jpg i na cały sklep: CO? MERIDA?!?! /odwrócił się do drugiego który coś tam grzebał przy dowerze/ Mówiłem ci - żebyś powiesił na drzwiach kartkę
  • Odpowiedz
@sralpies: No dokładnie tak. Ja z kolei jestem jestem modelarzem amatorem i elektronikiem lamą. Na forach modelarskich coś tam mnie pojechali ale dziady w modelarskim zmieniły gadkę jak wygrałem pierwsze miejsce w klasie w międzynarodowym konkursie ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°) a tez po tych gadkach myslalem, że wstyd nawet żonie będzie
  • Odpowiedz
Ale 22Mf jest błędnie zapisane najpewniej chodziło Ci o 22mF czyli mini Faradów bo tak to wyszło Mega i f nie wiadomo co- częstotliwość? Nie dziwne że się z Ciebie śmieją. 22mF to kondensator silnikowy i nie występuje w wersji tantalowej czy elektrolia bo jest po prostu duży i ma wyprowadzone własne przewody. Elektronika to nie gotowane że sobie można na oko coś zmienić i jakoś będzie. ( ͡°( ͡
  • Odpowiedz
@bartowsky: @Zjem_Ci_nos: Tak było XD Miałem coś bardzo podobnego, chciałem kupić parę podzespołów i typ mnie zjechał za to że nie znam wszystkich parametrów i mi nic nie sprzeda - bo nie będę wiedział co z nimi zrobić.

I cyk, sklepu już dawno nie ma - widocznie inni klienci też mieli takie problemy. Zostało za to parę innych w których obsługa jest bliżej planety Ziemia.
  • Odpowiedz
  • 1
@ijones: Kiedyś w sklepie modelarskim zapytałem się o serwa czy jakieś są. Pamiętam tylko śmiech dwóch wąsatych panów i jak spogląda jeden na drugiego znacząco. Do tej pory nie wiem czemu mnie wyszydzili.
  • Odpowiedz
@ijones: mam teraz flashbacki z przeszłości, miałem kupić pompkę taką małą do pompowania wody w obiegu zamkniętym, koszt na Allegro to było od 150 złotych śle poszedłem do sklepu z takimi rzeczami, a facet do mnie z pytaniami o długość tego obiegu, średnica rur, ciśnienie, temperatura cieczy itd. Jak mu jako tako powiedziałem to stwierdził, że taka pompka to 400-500 złotych i mnie wyśmiał jak mu powiedziałem ze takie rzeczy
  • Odpowiedz
@Zjem_Ci_nos: a potem płacz że małe biznesy upadają, hurr durr galerie i markety wszystko zabiły. Wole sobie podejść do półki, wziąć co mi potrzeba i jeszcze najlepiej zapłacić na kasie samoobsługowej bez kontaktu z nikim, a nie żeby jakiś wąsaty Janusz prowadził mi przesłuchanie i piętnował, że nie znam się tak jak on.
  • Odpowiedz
@Zjem_Ci_nos: @bartowsky: Miałem podobnie, z tym że wyszedłem ze sklepu z niczym XD potrzebowałem zarobić końcówkę kabla ethernetowego żeby podpiąć telewizor do sieci. Nie miałem wtyków rj45. Znalazłem niedaleko jakiś sklep z wyposażeniem i akcesoriami sieciowymi. O jaki to był błąd że ja tam wszedłem. Najpierw zostałem zasypany pytaniami o jakieś specjalistyczne parametry i właściwości tej wtyczki. Wąsaty Janusz usłyszawszy moje ignoranckie odpowiedzi (bo ja potrzebowałem parę zwykłych
  • Odpowiedz
  • 0
@Zjem_Ci_nos: Ja się nauczyłem żeby w takich sklepach udawać że się wie o co chodzi, to jest zwykła wojna psychologiczna wystarczy raz pokazać że się czegoś nie wie i sprzedawca dojeżdża jak psa, a jak człowiek udaje że wie co chce to sprzedawca sam szuka za Was XD
  • Odpowiedz