Wpis z mikrobloga

Szybki materiał o błonniku z serii Borsuk Radzi (materiały do 10 minut na spontanie bez cięć)
Dopiero po redukcji będą takie z większym przygotowaniem i omówieniem z innej serii
W cholerę też jest materiałów nagranych i pomontowane do przodu Vlogi jak Borsuk Radzi
(tak aby vlog zawsze był w poniedziałek a w czwartek inny materiał)

Także zapraszam. Jak są pytanka to można na YT czy tutaj na temat błonnika lub inne

#mikrokoksy #mirkokoksy #silownia #sterydy #chudnijzwykopem #dieta #odchudzanie #fullborsukworkout
Kasahara - Szybki materiał o błonniku z serii Borsuk Radzi (materiały do 10 minut na ...
  • 18
@doniec:

Cześć

Kilka badań co dałeś mówi o prewencji Crohna i podaży błonnika w przypadku, gdy jeszcze nie jesteśmy chorzy. Podczas choroby w zależności od etapu i czy mamy np. etap remisji podaż błonnika działa różnie, ale ogólne zalecenie jest go obniżać, aby pozbyć się tak zwanego "bowel syndrome" czy stosować protokoły low fodmaps. Ale w praktyce sprawa jest wysoko indywidualna, często następuje adaptacja i pacjencji czują sie ok na standardowej
@38_tatat: pisałem x10000 razy co i jak studiowałem
(Technologie żywienia - bo nie było 15 lat nigdzie studiów dostępnych w promieniu 500 km jak dietetyka).
Dodatkowo ten zawód nie wymaga skończenia uczelni co było też tłumaczone nie tylko przeze mnie
ja nigdy nie ukrywalem ani wykształcenia, dyplomów, niczego wiec chyba nie ma problemu
@Kasahara: Owszem, pierwszy artykuł mówi o ryzyku zachorowania, ale drugi to badanie oceniające ryzyko nawrotu choroby (bynajmniej zachorowania, choroba Crohna #!$%@? się okresami remisji i zaostrzenia), a trzeci to w ogóle interwencja dietą celem indukcji remisji.

Nie ma zalecenia by obniżać błonnik lub wdrażać dietę low FODMAP. W zaleceniach żywieniowych w chorobie Crohna na rok 2020 ESPEN jasno stoi rekomendacja by nie stosować diet eliminacyjnych, a w zaleceniach IOIBD również na
@doniec:

Dzięki za link z 2020; na Crohnie utknąłem na końcu 2018 z publikacjami akurat, nie czytałem - kupię sobie paywall akurat do tego.

Co do samego Crohna bywa różnie, nie ważne remisji jest dietozależna i czasem interwencje nic nie dają.

Wybacz, jestem na ostatnim tygodniu redukcji + niespanie po nocach + pisanie z telefonu i nie potrafię bardzo szczegółowo intelektualnie teraz się odnieść bez skrótów myślowych czy na spokojnie i