Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +35

roman-swoboda +193
Mirki i Mirabelki dziękuję wszystkim za szeroki odzew. Odnalazła się pieczarka i przyczepka. Dziś przed północą była już w garażu. Wygląda na to, że nic nie jest uszkodzone. Znalazła się pod lasem prawie 40km od domu, z pustym bakiem, daleko od jakichkolwiek zabudowań i głównych dróg. Mam nadzieję, że ten co się na nią połasił musiał przejść pieszo całą drogę sam.
źródło: 50f2f08e90e34dd3d622d38d48f107d95423c524e7e4198610f62a6bef43b772,w300h194
Pobierz

W jednym z wpisów Mikrobloga, pojawiła się prośba jednego z użytkowników portalu o pomoc przy narysowaniu rzutu izolatora liniowego w programie AutoCAD. Temat zainteresował również i mnie, więc postanowiłem przygotować materiał o tym, jak wykonać model 3D takiego izolatora w programie SolidWorks. Aby materiał posiadał ciekawsze rozwiązanie, do zamodelowania podszedłem w sposób taki, aby uzyskać model półautomatyczny - oznacza to, że pewien fragment modelu został opisany zmiennymi zawartymi w module równań, dzięki którym możliwe było uzyskanie łatwiejszej przebudowy modelu w odniesieniu do liczby segmentów izolatora oraz ich wysokości. Przy okazji udało się wykazać pewne niebezpieczeństwo związane ze sposobem wymiarowania szkicu, wpływające na możliwość zmiany zakresu wymiarowego. Część wykonywanych działań w szkicu można uznać za analogiczne dla programu AutoCAD. Można zatem stwierdzić, że temat izolatora stanowi dobry przykład do celów szkoleniowych z obsługi programów zarówno 2D jak i 3D.
Uwaga: wszelkie odstępstwa od realnego detalu (np. sposób naszkicowania segmentów - "krążków") należy traktować jako uproszczenie dla materiału szkoleniowego.
Zapraszam: [[#157] Izolator liniowy - sposób na model 3D w SolidWorks](https://youtu.be/U-gIysKHDIU)
#inzynierprogramista #cad #solidworks #inventor #catia #nx #inzynieria #mechanika #studbaza #pracbaza #modelowanie3d #modelowanie #projektowanie #ciekawostki #tworczoscwlasna #nauka #hobby #gruparatowaniapoziomu #energetyka
źródło: comment_1605215553sNgbr995blzDzeNiip0TNQ.jpg
PobierzAle blender to jest chyba narzędzie graficzne tylko? Do technikaliów się raczej nie nadaje, bo tu mamy projektowanie parametryczne, model 3d w solidzie czy innym nx to jest tylko prezentacja, którą nie zawsze trzeba wykonać, a liczy się sparametryzowany szkic pod dokumentację techniczną i on jest najważniejszy, nie ładny błyszczący izolator na grafice.
Problem bardziej polega na tym że właśnie da się to zrobić "na oko". Znaczy pełna precyzja, wymiarowanie itp. ale bez pewności czy da się taki element wykonać.
Komercyjne programy CAD mają przede wszystkim tą zaletę, że poza po prostu projektowaniem mają szereg narzędzi do optymalizacji modeli np. pod obróbkę skrawaniem,