Aktywne Wpisy
Wrrronika +265
Baba ma od niedawna choupa i się cieszy
Fajny jest, taki miękki, ciepły i ma brodę
I czuje się baba jakby nie musiała być cały czas babochluopem [bo świat cienszki] i chce się starać dla niego. Jedyna wada, że dwie godziny pociongiem stąd. Ale ja jestem gotowa się przeprowadzić w razie czego bo i tak mam pracę zdalną.
Yay baba!
Fajny jest, taki miękki, ciepły i ma brodę
I czuje się baba jakby nie musiała być cały czas babochluopem [bo świat cienszki] i chce się starać dla niego. Jedyna wada, że dwie godziny pociongiem stąd. Ale ja jestem gotowa się przeprowadzić w razie czego bo i tak mam pracę zdalną.
Yay baba!
Ziobrysta +106
Jak byscie zautomatyzowali nastepujace problemy
Przychodza nam incydenty w HP Server Manager gdzie czesc nich jest juz nie aktualna lub jest blednie do nas rozsylana. Jest mozliwosc ogarniecia to ansiblem / towerem ? tak aby np co 20-30 min puszczal jakiego playbooka ktory:
bedzie chodzil tylko po naszej kolejce (grupie) i sprawdzal 2-3 przypadki wg jakiegos regexa
W przypadku kiedy go znajdzie to:
- "wejdzie w numer incydentu"
- doda pare wartosci
- i po wciska 1-2 guziki...
Z mojej strony wydaje mi sie ze nie bylo by to trudne do ogarniecia, tylko ze.
Pewnie trzeba zrobic kolejnego usera i nadac mu prawnienia takie jak my mamy
Kwestia jak wymusic zeby playbook znalazl okreslony guzik i go wcisnal playbookiem...
Ktos moze robil cos takiego moze nie 1:1 ale podobne myki?
@rawilson: podobno byla rozmowa na ten temat i podobno ci co ustawiali to juz dawno nie pracuja, a reszta to operatorzy co nie wiedza co sie dzieje.
@rawilson: ciekawe i za pomoca ansibla mozna w to "strzelac"?
@fervi: to jest emulacja, nie o to mi chodzi po za tym musza byc koszerne rozwiazania
@open-alpha: szukaj REST API dla tego softu, sprawdz czy nie jets przypadkiem na porcie 13951 /SM/9/rest/incidents
lub dokumentację sprawdź, pozniej powinno pojsc gładko
dla wesji 9.5
`The Service Manager administrator needs to add these capabilities for each user that needs to connect to Service Manager from Service Manager Service
@open-alpha: ansible nie nadaje się do wciskania graficznych guzików. Inaczej niż przez rest api chyba tego nie zrobisz.
https://community.microfocus.com/dcvta86296/attachments/dcvta86296/itrc-695/12267/2/hp_man_SM9.33_WebServices_pdf.pdf
Example of a query:
/incidents?field1=value1&field2=value2 //SimpleQueryl
/incidents?query=&sort=number:ascending //ServiceManagerNativeQuery
Poczytaj o Selenium. Wprawdzie to jest raczej do automatycznych testów, ale różne inne cuda na tym automatyzowano.
mozna po prostu w ansibu dac
name: costam
command: curl -X POST i ten wasz endpoint
a prawda, nie ruszalem 2 miechy ansibla i mozg sie lasuje...