Aktywne Wpisy
polock +10
login_89 +2
Gość z Kujaw nie wiedział co znaczy, że coś jest „naszpanowane”.
Debil i palił jana, czy faktycznie na Kujawach nie znacie takiego słowa?
#pytaniedoeksperta #kujawskopomorskie
Debil i palił jana, czy faktycznie na Kujawach nie znacie takiego słowa?
#pytaniedoeksperta #kujawskopomorskie
#polskiedrogi #samochody #motoryzacja
Powinno to wyglądać tak jak na moim obrazku.
W pobliżu: Adama Mickiewicza, 71-280 Szczecin
https://goo.gl/maps/oGbtLxhJuiDaAqDa9
Ale jeśli nie ma oznakowania poziomego to powinien ogarnąć mniejszy promień skrętu przy nawracaniu.
Gdyby były oznakowania poziome jak na załączonym obrazku to wtedy wszystko byłoby prawidłowo.
Formalnie to co robi potem na skrzyżowaniu jest już bez znaczenia i tu zawracający ma pierwszeństwo.
Chociaż np. Dworak uważa że jest zupełnie inaczej i w swoim programie twierdzi że w połowie zawracania "przeskoczyłeś" na drogę podporządkowaną i od tamtego momentu musisz ustąpić pierwszeństwa.
Tyle że
@mirekmirkowski: nie
Miałeś pierwszeństwo, aczkolwiek powinieneś zawracać bliżej lewej strony, jak narysował @Zwykly_Czlowiek
Klasyczna mijanka to też jazda pod prąd?
@TatoAktywny: co XDDD
@maad: Świetny przykład bezsensowności pierwszeństwa zawracającego, wyobraźmy sobie, że niebieski i żółty przyjeżdżają sobie, jeden zawraca, drugi skręca w lewo. Stoją jeden za drugim w miejscu samochodu B, każdy z włączonym lewym kierunkowskazem i ustępują jadącym drogą z pierwszeństwem. Wtedy przyjeżdżam ja samochodem A. Niektórzy tutaj twierdzą, że mam zgadywać chyba za pomocą jasnowidzenia kto skąd przyjechał i na tej podstawie
@FulTun: dziękuję, można się rozejść.
pomijając te "absolutnie pewne" odpowiedzi innych(pojazd A ma pierwszeństwo xD), miałem identyczną sytuację.
chyba nawet filmik wrzuciłem, bo mnie babsko
@dos_badass: Gdyby doszło do stłuczki to byś musiał udowodnić że zawracałeś, a nie skręcałeś w lewo ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mamy na tyle #!$%@? prawo, że byś musiał latać po sądach żeby je „poprawnie” zinterpretowali
@maad: ale miałem nagranie, luzik. ;)
co nie zmienia faktu,.że przy skręcie w lewo też bym miał pierwszeństwo. xD
@mirekmirkowski: Pojazd B
Pytanie powinno brzmieć: skąd kierujący pojazdem A ma wiedzieć że zawracasz a nie skręcasz w lewo z podporządkowanej? Albo: jak w przypadku kolizji udowodnisz, że zawracałeś a nie skręcałeś w lewo? Ale na te pytania nie znam odpowiedzi
Komentarz usunięty przez autora
@zibizz1:
XD
Nie, nie skręcał w lewo, zawracał, to jest jeden manewr.
@mirekmirkowski: ty jako zawracający masz pierwszeństwo i to akurat nie powinno podlegać żadnej dyskusji bo takie są przepisy. Nie powinno bo problem pojawia się na większych skrzyżowaniach, na których pojazd A nie widzi skąd nadjezdza pojazd