Trudno w to uwierzyć, ale drugi tom Criminal jest jeszcze lepszy od pierwszego. Z czego to wynika, skoro czepiałem się pewnych elementów fabuły? Głównie z tego trudnego do dokładnego zmierzenia talentu, który Brubaker przejawia w kwestii grania uczuciami odbiorcy. Teoretycznie najważniejsze wątki są dla scenarzysty jedynie pretekstem do zaprezentowania sylwetek ludzi zgubionych i w ramach tej prezentacji Brubaker wyraźnie doskonale wie co, kiedy i w jaki sposób nam ukazać. Wodzi nas za nos, daje satysfakcję z dziesiątek nawiązań i przytłacza melancholijnym losem szumowin, które przecież powinny wydawać nam się antypatyczne. Na początku trochę przesadziłem, bo zdarzają się mu nieco słabsze historie, ale Criminal wciąż dowodzi, że te wszystkie nagrody Eisnera nie były wynikiem przypadku. Groźby, tortury i szantaże chyba też nie, chociaż kto wie, czego można spodziewać się po gościu tak wiarygodnie opisującym bezwzględnych wykolejeńców. Recenzja komiksu Criminal tom 2. Umarli i umierający / Fatalna noc #komiks #komiksy #nerdheim
Trudno w to uwierzyć, ale drugi tom Criminal jest jeszcze lepszy od pierwszego. Z czego to wynika, skoro czepiałem się pewnych elementów fabuły? Głównie z tego trudnego do dokładnego zmierzenia talentu, który Brubaker przejawia w kwestii grania uczuciami odbiorcy. Teoretycznie najważniejsze wątki są dla scenarzysty jedynie pretekstem do zaprezentowania sylwetek ludzi zgubionych i w ramach tej prezentacji Brubaker wyraźnie doskonale wie co, kiedy i w jaki sposób nam ukazać. Wodzi nas za nos, daje satysfakcję z dziesiątek nawiązań i przytłacza melancholijnym losem szumowin, które przecież powinny wydawać nam się antypatyczne. Na początku trochę przesadziłem, bo zdarzają się mu nieco słabsze historie, ale Criminal wciąż dowodzi, że te wszystkie nagrody Eisnera nie były wynikiem przypadku. Groźby, tortury i szantaże chyba też nie, chociaż kto wie, czego można spodziewać się po gościu tak wiarygodnie opisującym bezwzględnych wykolejeńców.
Recenzja komiksu Criminal tom 2. Umarli i umierający / Fatalna noc
#komiks #komiksy #nerdheim
źródło: comment_1602777819edEiNrDIBAx5iDf5PABDTH.jpg
Pobierz