Wpis z mikrobloga

IOS vs Android - odwieczne zagwozdki.
iPhone 11 lub Samsung Galaxy S20.
Proszę o pomoc: za i przeciw w obydwu przypadkach; od długiego czasu myślę o jabłku. Zależy mi na dobrym aparacie, stabilnym oprogramowaniu (niezawieszającym się, wspieranym systemie, no właśnie...?). Kiedyś miałam iPhone 4, byłam zadowolona.. ()
Będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc, buziaczki. :-)
#apple #ios #android #samsung #elektronika #telefony
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

wspieranym systemie, no właśnie

@Vanilla_: iPhone - wspierany 4-5 lat
SGS20 - może dwa lata.
Wybór między jabłkiem a pomarańczą. Chcesz Androida, z jego możliwościami customizacji, custom ROMów i co tam jeszcze jest, to SGS.
Chcesz iOS, gdzie nie poukładasz nawet ikonek na dole ekranu, wybór domyślnej przeglądarki w końcu zawita w wersji 14, ale producent nie ma amnezji po dwóch latach i dalej dostajesz aktualizacje bez czytania manuali jak
  • Odpowiedz
@Vanilla_: Odpowiadam - kwestia gustu i tego, czy masz kompa z windowsem czy maka. Jeśli maka, to iPhone będzie pięknie działał wewnątrz ekosystemu i brałbym iPhone. Jeśli Windowsa, to z kolei Samsung i Microsoft coraz bardziej ulepszają swój ekosystem i brałbym zdecydowanie S20.

Oba mają świetne aparaty, różnice są marginalne dla normalnego człowieka.
Oba mają tak samo stabilne oprogramowanie, nic się nie wiesza, wszystko działa ultrapłynnie.

Moim zdaniem kwestia ekosystemu
  • Odpowiedz
SGS20 - może dwa lata.

@Nie_znany: Trzy lata jeśli chodzi o duże aktualizacje systemu i następne 2 - 3 lata jeśli chodzi o aktualizacje zabezpieczeń. Tak że argument aktualizacji raczej już jest nieaktualny.
  • Odpowiedz
w 3 lata to i tak bateria w jednym i drugim padnie i będzie do wyboru droga wymiana, albo nowy, lepszy model.

@deyna: Eee, bez przesady. Dopiero co sprzedałem ponad trzyletniego S8 i bateria nadal trzymała w miarę akceptowalnie. A nawet jeśli, to wymiana nie jest aż taka droga. W tej chwili to koszt ok. 200 zł w nowym modelu, za trzy lata będzie kosztować 100 - 150 zł. Nie
  • Odpowiedz
A matryca..? W SGS 20 chyba lepiej to wygląda.

@Vanilla_: Ekran 120 Hz robi mega robotę. Jeśli chodzi o PPI, moim zdaniem przy obecnych wartościach to przeceniany parametr, nie ma szans zauważyć. Ale odświeżanie widać jak najbardziej i trudno potem wrócić do 60 Hz.
  • Odpowiedz
@Vanilla_: Ja nie wiem, czy bym S8 zmienił, bo był super. Jedyne czego mi bardzo brakowało, to szerokokątnego obiektywu w aparacie. Pod tym względem S20 jest rewelacyjny. No fakt, że jeszcze bardzo długo będzie wspierany, a S8 już nowego androida nie dostanie.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@jamtojest: chodzi o to, że część osób, może też OP, woli po 3 latach wymienić telefon na nowy niż bawić się w wymianę części do niego. Nie wiemy czy za 3 lata nie wejdzie jakaś nowa technologia lub nie zmieni się gust, będzie brakowało pamięci albo stary telefon się po prostu znudzi. Dla mnie osobiście 3 lata posiadania telefonu to max i nie ma znaczenia jak długo go producent wspiera
  • Odpowiedz
@deyna: Nie no, tu się absolutnie zgadzam. Zawsze mnie śmieszyło, że użytkownicy iPhonów brandzlowali się tym długim wsparciem, że tam po 5 latach jakiś archaiczny model dostał nowy system. I tak zdecydowana większość użytkowników zmienia telefon co 2 - 3 lata.

Ale napisałem o tym wydłużonym wsparciu od Samsunga, bo to generalnie dobry krok. 3 lata dużych aktualizacji jest tak akurat i z marginesem bezpieczeństwa, jak bym chciał akurat odrobinę
  • Odpowiedz
@Vanilla_: w iphonie nie mozesz zmienić nawet głupiego dzwonka, mnie to osobiscie w-----a. Mam xs od roku i jak skonczy sie abo to biore cos na androidzie
  • Odpowiedz
@Vanilla_: nie daj się wplątać w żadne wojny "co lepsze". Ja polecam kupić oba, poużywać każdego jakiś dłuższy czas, wtedy wyciągnąć wnioski i wybrać co lepiej pasuje ;D
  • Odpowiedz
@jamtojest: Heh, no tak. Dlatego od IP 6s nie wskoczyła nigdy sprzedaż na podobny poziom. Akurat przez te 5-6 lat. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Czemu? A no ponieważ ludzie dalej z nich korzystają. Teraz obstawiam spory boom przy IP 12, ale obawiam się, że covid trochę popsuje plany sprzedażowe.

• Odpowiedz