hej #programowanie #python #android Pytanie mam, a właściwie dwa, stąd python + android. 1. Jest jakiś sensowny sposób na pisanie apki w pythonie na andka? 2. Potrzebuję jakichś sensownych i konkretnych (prostych - lvl 0 tutaj) info o komunikacji telefonów przez bluetooth, mówię o komunikacji dwu kierunkowej, coś jak np. nie wiem, załóżmy że mamy klasyczną aplikację to-do ale na dwóch telefonach i parujemy to bluetoothem, albo mając zainstalowaną apkę na obu fonach możemy sterować jakimiś funkcjami z 1 do 2 i odwrotnie. Wszędzie są tylko materiały o parowaniu i wysyłaniu plików a nie takiej komunikacji (albo jeszcze słabo szukam).
@CytrynowySorbet: Chodzi mi o napisane POC, szybko i łatwo, bez potrzeby uczenia się pisania na andka. Jak będzie to miało ręce i nogi, wtedy mogę myśleć nad portem już w jakimś dedykowanym języku, ale to muszę wiedzieć co i jak chcę żeby działało.
@Gilley: Kivy nawet na desktopie sypie się masowo i z wersji na wersję potrafi przestać działać stabilnie.
Np. przyciski czasem klikały się po 2 razy, czasem coś się wciskało bez powodu (otwierasz tab, a to wciska przycisk wewnątrz tab view) etc. Mam oczywiście doświadczenia sprzed roku - projekt się szybko rozwija, ale Android/iOS był w jeszcze większym lesie niż desktop.
Pytanie mam, a właściwie dwa, stąd python + android.
1. Jest jakiś sensowny sposób na pisanie apki w pythonie na andka?
2. Potrzebuję jakichś sensownych i konkretnych (prostych - lvl 0 tutaj) info o komunikacji telefonów przez bluetooth, mówię o komunikacji dwu kierunkowej, coś jak np. nie wiem, załóżmy że mamy klasyczną aplikację to-do ale na dwóch telefonach i parujemy to bluetoothem, albo mając zainstalowaną apkę na obu fonach możemy sterować jakimiś funkcjami z 1 do 2 i odwrotnie. Wszędzie są tylko materiały o parowaniu i wysyłaniu plików a nie takiej komunikacji (albo jeszcze słabo szukam).
@Gilley: jak wyżej, jest kivy, ale to bez sensu. Python się do pisania apek na androida nie nadaje.
Jak będzie to miało ręce i nogi, wtedy mogę myśleć nad portem już w jakimś dedykowanym języku, ale to muszę wiedzieć co i jak chcę żeby działało.
Np. przyciski czasem klikały się po 2 razy, czasem coś się wciskało bez powodu (otwierasz tab, a to wciska przycisk wewnątrz tab view) etc.
Mam oczywiście doświadczenia sprzed roku - projekt się szybko rozwija, ale Android/iOS był w jeszcze większym lesie niż desktop.