Wpis z mikrobloga

Znacie jakieś dobre IDE pod linuxa? Java w pracy mi się kaszani, więc netbeans niestety też :/ Eclipse zapewne też odpada, ale i tak jest do kitu :P Od razu mówię, nie chodzi mi o notatniki w stylu sublime text :)

Musi obsługiwać ftp i git. Języki: php, js (+ wiadomo html, css on less i takie tam:) ) + jakby jeszcze współpracował z RoR to już byłoby bajkowo :)

Może być płatny, ale w rozsądnej cenie :)

#kodowanie #webdev #php #ror
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@npsr: popatrz na produkty JetBrains, ja akurat nie jestem web developerem to konkretnie nie wiem, ale korzystałem od nich z PyCharma i ReSharpera i są dobre, nie wiem jaka cena, ja mam licencje od firmy i uczelni
  • Odpowiedz
@Cilthal: kurcze:/ A może masz jakiś pomysł dla czego java na jakimś dotykowym acerze (all in one) nie wie, gdzie jest kursor? Na windowsie działa, no ale powiedzmy sobie szczerze: windows nie nadaje się do pracy. Śmigam na elementaryOS (oparty o ubuntu)
  • Odpowiedz
@npsr: generalnie, ja już też od jakiegoś czasu porzuciłem okienka, na rzecz archlinuxa, do pracy i innych zastosowań oprócz gier. Myślę, że w niedziele nie pracujesz, więc pomyśle. Uruchamiałeś może aplikacje w terminalu, może log da nam jakąś podpowiedź...
  • Odpowiedz
@komeniusz: sprawdziłem, i po krótkich oględzinach czerpie sporo z nb, eclipse i phpstorma.

Uruchamia się dużo szybciej, jest żywszy, nie sprawdzałem przy dużych projektach ale jeśli nie sypie się wtedy, to powinien ci podejść.
  • Odpowiedz
@Cilthal: sprawdzę jeszcze w poniedziałek, ale z tego co pamiętam to nic. Wszystko niby ok.

Ale, z przydatnych informacji:

- czasami po odpaleniu przez jakiś czas
  • Odpowiedz
@Cilthal:

No, Geany doesn't support any remote file editing. But you can easily mount remote filesystems through FTP, SSH or whatever with Fuse or LUFS. This is even better because the remote filesystem will become available for all your applications transparently.

:( A gościu ma współdzielony z "nieograniczoną" przestrzenią (nawet teraz mam takiego) i zamontuj to sobie ;)
  • Odpowiedz
@npsr: spróbować nie zaszkodzi, możliwe że to wina elementary os, nie próbowałem na nim stawiać jre, ani aplikacji zależnych więc się nie wypowiem, prawdą natomiast jest, że eOS działa na nie najnowszym ubuntu.
  • Odpowiedz
@Cilthal: ale w domu śmiga mi pięknie :) O wiele szybciej od połączenia ubuntu 13.04 i gnome3 :)

Podpięcie takiego ftp żle się kończy :P Próbowałem, wykryło partycję 8,2 TB i muliło przy każdej próbie zapisu ;)
  • Odpowiedz
@Cilthal: Nie mam pojęcia, nie miałem nigdy przyjemności z javą, chociaż właśnie mam poznać jakieś minimalne podstawy, żeby wiedzieć o czym do mnie mówią :)
  • Odpowiedz
@npsr:

JDK: Java Development Kit.

JRE: Java Runtime Environment

Próbuj, może coś z tego wyjdzie, jak nie pomoże to później spróbuje odpalić moje elementary, zainstalować jave i netbeansa.
  • Odpowiedz
@Cilthal: Skróty znam ;) Nie wiem tylko, czy jdk się nie przyda, jak w końcu dowiem się co to java ;) Spróbuję w każdym razie :)
  • Odpowiedz
@npsr: generalnie ja w archu mam, do wyboru różne jdk/jre nawet kompatybilne przy instalacji razem więc myślę, że w elementary to też nie będzie problemem.
  • Odpowiedz
@Cilthal: chyba wszystkim. Szybkością, wygodą i w ogóle. Wchodzisz i wiesz co robisz :) Wiele osób za to poleca Sublime text. Jak to zainstalowałem to zastanawiałem się, czy bez tysiąca wtyczek to służy do czegokolwiek innego niż notepad++ ;) A i tak np. wtyczka do ftp potrzebuje w każdym projekcie osobnego pliku konfiguracyjnego w json. Przecież to ma ułatwiać życie a nie komplikować ;)
  • Odpowiedz