Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 41
Rano byłam w pracowej kuchni i akurat parę osób jadło śniadanie

1. Płatki czekoladowe z mlekiem
2. Owsianka z bananem
3. Naleśniki z dżemem (u tego ziomeczka to był już drugi posiłek w ciągu dnia, było przed dziesiątą :D)
4. Drożdżówki

Oczywiście nie chodzę i nie prawię kazań ludziom, ale ta świadomość ilości cukru w tego typu produktach naprawdę rozwala łeb i pomyślałam, że jako keto ziomki, zrozumiecie tę sytuację :D

#keto
  • 132
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@padamczyk: na ciepło: jajecznica na boczku, na zimno: jajka na twardo z łososiem na przykład

Ja zazwyczaj w ogóle nie jem typowych śniadań, ale ogólnie jajka w każdej postaci i do tego np. pomidor, łosoś, jakieś sery czy migdały, albo np.koktajl z mleka kokosowego, malin i pestek dyni (jeżeli ktoś lubi na słodko)

Pewnie można kombinować dalej, ale to są takie propozycje na szybko
  • Odpowiedz
@padamczyk: Ja sie zapytam dietetyka @filip-gluszek: co pan zaproponuje dla kogos kto sie malo rusza bo praca glownie umyslowa i oprocz tego nauka wiec czas jest moze na 30min spacer lub trening z wlasnym cialem ale nie zawsze aby ktos nie nabawil sie IO jedzac glownie wegle ( przyp 50-70% to wegle wedlug zdrowych diet ), a mieszanie wegli i tluszczy w duzych proporcjach to jak mcdonald
  • Odpowiedz
@BarkaMleczna: Keto jest mocno ograniczajace jesli chodzi o wybor dan, poza tym jest masa ludzi ktora nabawila sie kamicy nerek od tych wszystkich migdalowych zamiennikow i innych oscalates
  • Odpowiedz
  • 0
@maze: nie powiedziałabym, że aż tak bardzo ogranicza wybór, raczej zmusza to większego wysiłku, bo trzeba sobie głównie gotować samemu

Ale ja na keto odkryłam mnóstwo nowych smaków, potraw i przepisów, więc nie czuję jakby mi przepadały jakieś wielkie aspekty życia. Czasami mam chwilę słabości, to jasne, i np. tęsknię za chipsami, ale to mija. Migdały często mnie ratują jak np.mam ochotę coś podobnego chrupać, ale oczywiście w żaden sposób
  • Odpowiedz
  • 2
"jeżeli interesujesz się np.zegarkami, to po prostu zauwazasz, jakie ludzie mają zegarki, a nie "zaglądasz im pod mankiet". Ja się interesuję odżywianiem i po prostu takie rzeczy zauważam. Straszne, wiem, jako różowa powinnam rozmawiać tylko o paznokciach"

@BarkaMleczna: Ja się interesuje rowerami. Ale nie patrzę kto na czym jeździ i jak jeździ na rower po prostu. Dziwny jestem.
  • Odpowiedz
  • 2
@BarkaMleczna myślę, że ludzie serio nie wiedzą ile jest cukru we wszystkim.
Ja na przykład przeżyłam szok czytając składy owsianek - taka z orzechami i rodzynkami to kilkanaście gramów cukru, zaś płatki owsiane górskie jakieś 2g.
  • Odpowiedz
@jolo1126

@BarkaMleczna: Smutne jest to, że ludzie przekonani o zbawiennym wpływie na ich zdrowie owsianek, owoców itp. w konsekwencji jedzą tego jeszcze więcej, by być "zdrowszymi", a w rzeczywistości sami zapędzają się w sidła chorób... Ale jak to? przecież jedzą zdrowo...

Tylko sprawdźcie IG zanim powiecie że sacharoza i owsianka to to samo, a soki to to samo co cola xd
  • Odpowiedz
  • 0
@Cierniostwor: nie można, bo owsianka sama w sobie ma mnóstwo cukru, tzn. jak zjesz, to organizm ją przerabia na glukozę. Właśnie o tym mówię, ludzie są zupełnie nieświadomi, że cukier to nie tylko biały proszek, który się sypie do słodyczy ()

@ewolucja_myszowatych: organizm sam potrafi wytworzyć glukozę, której potrzebuje, nazywa się to glukogenezą. Po drugie, mózg działa świetnie na ketonach. Po trzecie, jest różnica
  • Odpowiedz
@filip-gluszek: xD juz skonczyles, a jeszcze dobrze nie zaczales... Prawdziwy dietetyk wyksztalcony na andronach z instytutu chorob metabolicznych i niedozywienia.

Myslalem, ze nagram kolejny film z merytoryczna krytyka zrodel. A tu lipa! xD

Moze jakies
  • Odpowiedz