Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 41
Rano byłam w pracowej kuchni i akurat parę osób jadło śniadanie

1. Płatki czekoladowe z mlekiem
2. Owsianka z bananem
3. Naleśniki z dżemem (u tego ziomeczka to był już drugi posiłek w ciągu dnia, było przed dziesiątą :D)
4. Drożdżówki

Oczywiście nie chodzę i nie prawię kazań ludziom, ale ta świadomość ilości cukru w tego typu produktach naprawdę rozwala łeb i pomyślałam, że jako keto ziomki, zrozumiecie tę sytuację :D

#keto
  • 132
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BarkaMleczna: ja w sumie nie znam się na zdrowym jedzeniu ale co jest złego w płatkach z mlekiem? Jak ktoś sobie zje taką owsiankę z mlekiem to chyba mi się wydaje dosyć zdrowo. Rozumiem że te czekoladowe płatki czy kukurydziane płatki za zdrowe nie są, ale taka owsianka z owocami?
  • Odpowiedz
  • 5
@krzysiek944: jest to masa cukru, który organizm przetwarza sobie na glukozę, i to jest potężne obciążenie dla organizmu, wielki skok cukru we krwi, bardzo mało wartości odżywczych i za chwilę znowu jesteś głodny (kolega od owsianki poszedł sobie robić kanapki godzinę później).
Zobacz sobie, ilu lyzeczkom cukru odpowiada 100 gramów owsianki.

A to tylko jeden posiłek...
  • Odpowiedz
  • 4
@Positano1: owsianka z owocami to tez cukier, tylko ładniej wygląda

Owoce w tej chwili mają 30-40 procent więcej cukru niż jeszcze 30 lat temu, mają obniżone ilości witamin przez wyjałowione uprawy, itd. Banan to w zasadzie batonik.
  • Odpowiedz
@BarkaMleczna: Smutne jest to, że ludzie przekonani o zbawiennym wpływie na ich zdrowie owsianek, owoców itp. w konsekwencji jedzą tego jeszcze więcej, by być "zdrowszymi", a w rzeczywistości sami zapędzają się w sidła chorób... Ale jak to? przecież jedzą zdrowo...
  • Odpowiedz
  • 2
@pan-violaceus: ja zdecydowalam się zaufać diecie tłuszczowej i na razie sprawdza mi się to rewelacyjnie ;) nie będę Ci mówić, co masz jeść, po prostu warto poszukać informacji i testować różne opcje. Jeżeli jesteś zainteresowany keto lub po prostu low carbem, możesz się do mnie odezwać albo napisać na tagu. Jeżeli nie jesteś, to na pewno nie chce nikogo uszczęśliwiac na siłę ;)
  • Odpowiedz
  • 4
@dopeboiYSL: i przestań mnie wyzywać od sekciarzy, dzielę się przemyśleniami na specjalnie stworzonym do tego tagu i nie bawię się w apostoła, nie demonizuje ludzi, tylko spokojnie rozmawiam.
  • Odpowiedz
@BarkaMleczna: xD to chyba jeśli jesz kilka bananów z dodatkiem małym płatków owsianych. Płatki owsiane to jedna z bardziej zapychających i sycących rzeczy jak dla mnie. 100g owsianki ile ma cukru? No pewnie zależy ile się da Banana w 1 całym bananie będzie z hmm 10-15g plus kilka gram z jogurtu naturalnego... A dając dużo płatków, pół banana tego cukru nie ma dużo, a ciężko o coś bardziej zapychajacego. Chyba
  • Odpowiedz
@BarkaMleczna: patrzysz ludziom w talerz z pogardą bo wydaje ci się że odkryłaś jakąś cudowną dietę xd twoje keto też ci wyjdzie bokiem prędzej czy później więc wylej sobie lepiej kubeł zimnej wody na głowę i patrz w swoją miskę
  • Odpowiedz
@krzysiek944 ja miałam zupełnie inne odczucia, po owsiance na śniadanie z zegarkiem w ręku czekałam na drugie bo byłam głodna już po godzinie. Jeśli ktoś ma problemy z glikemią to chyba najgorsze co może dla siebie zrobić to jedzenie cukru z cukrem na śniadanie. Imo oczywiście :)
  • Odpowiedz
  • 3
@dopeboiYSL: czemu z pogardą? Raczej analitycznie. Nie odpowiadaj sobie jakichś demonicznych intencji, bo w tej chwili to Ty się odzywasz do mnie z pogardą, pouczając mnie o diecie, czyli robisz dokładnie to, o co mnie oskarżasz. Bez odbioru.
  • Odpowiedz