Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 41
Rano byłam w pracowej kuchni i akurat parę osób jadło śniadanie

1. Płatki czekoladowe z mlekiem
2. Owsianka z bananem
3. Naleśniki z dżemem (u tego ziomeczka to był już drugi posiłek w ciągu dnia, było przed dziesiątą :D)
4. Drożdżówki

Oczywiście nie chodzę i nie prawię kazań ludziom, ale ta świadomość ilości cukru w tego typu produktach naprawdę rozwala łeb i pomyślałam, że jako keto ziomki, zrozumiecie tę sytuację :D

#keto
  • 132
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BarkaMleczna: też byłam wielką fanką owsianek, banany owocki mm... zastanawiało mnie tylko co jest ze mną nie tak, że po godzinie od śniadania robie się głodna... no może po półtorej jeśli dopchałam do owsianki solidną porcję masła orzechowego ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@BarkaMleczna: najlepsze jest to, że oni tego nie traktują jak „słodycze”. wiele razy się spotkałam, że ktoś bardzo z siebie dumny podkreślał, że on to słodyczy nie je. na śniadanko kulki z mlekiem, na kolację totalnie zdrowy jogurcik też z jakimiś kulkami, wszystko popijane słodkimi soczkami, już nie wspominając w ogóle o oczywistej owsiance, dżemie itp. jeszcze do tego zdrowe owocki i jazda ( ͡° ͜ʖ ͡°
  • Odpowiedz
  • 2
@windamirinda: to wynika z autentycznej niewiedzy i trudno się dziwić. Ja nigdy nie wyśmiewam ludzi za brak wiedzy, jeżeli ktoś jest zainteresowany, to wyjaśniam, co i jak, ale nigdy sama nie zaczynam wykładu.

Taki to ze mnie sekciarz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 3
@utros: kilka razy miałam taką sytuację, np.na weselach, gdzie widzisz się z rodziną po raz pierwszy od dłuższego czasu, że zostało mi powiedziane cos w stylu: "wow, super wyglądasz, pewnie jesz same warzywa" ( ͡° ͜ʖ ͡°) a potem patrzyli z takim uroczym zadziwieniem, jak komponuję sobie górę mięsa na talerzu xD
  • Odpowiedz
Zobacz sobie, ilu lyzeczkom cukru odpowiada 100 gramów owsianki.
A to tylko jeden posiłek...

@BarkaMleczna: Ty tak na serio? Chcesz porównywać produkt z węglami złożonymi, pełen błonnika regulującego pracę jelit i o wysokim indeksie sytości do cukru? Bo to też węgle? Musisz się jeszcze trochę pouczyć.
  • Odpowiedz
@BarkaMleczna: znam to, nawet w pracy mam taką koleżanke, która jak widziała ile jem tłuszczu to jej sie żyły zatykały ale na szczęści sie nawróciła(ʘʘ) i to jest taki mój mały sukces.
  • Odpowiedz
@BarkaMleczna też byłem kiedyś keto-świrem. Załapałem się na hipoglikemię wtedy i podziękowałem. Na pewno keto dużo mnie nauczyło o odżywianiu i sposobie tworzenia zbilansowanych posiłków. Nafaszerowane antybiotykami produkty zwierzęce to nie jest idealny posiłek. Mało się mówi o tym skąd produkty pochodzą, banan bananowi nie równy, itd
  • Odpowiedz
@BarkaMleczna: jesli chcesz poswiece chwilę czasu i przedstawie Ci diete keto z perspektywy dietetyka. Nie bede niczego narzucac ani przekonywać jedynie przedstawie analize kilku publikacji naukowych a wnioski zostawie Tobie. Moze wywolac e z tego ciekawa dyskusja. Jedynie uprzedzam ze przygotowanie tego zajmie mi chwile czasu :)
  • Odpowiedz