Aktywne Wpisy

okoboji +746
Posłuchałem wywiadu z Rafałem Sonikiem w "Biznes Klasie" i to co tam jest opowiadane to jest jawny żart z słuchacza xD
Rafał Sonik twierdzi, że na przełomie lat 80/90 miał 23 lata i wtedy już dorobił się domu handlowego w centrum Krakowa (chodzi o Elefanta koło Bagateli). Ale to nic.
W wieku 25 lat wprowadził do Polski sieć McDonalds. Mc dał warunek wkładu 10 milionów dolarów (na początku lat 90!!), co zrobił Sonik? Wraz
Rafał Sonik twierdzi, że na przełomie lat 80/90 miał 23 lata i wtedy już dorobił się domu handlowego w centrum Krakowa (chodzi o Elefanta koło Bagateli). Ale to nic.
W wieku 25 lat wprowadził do Polski sieć McDonalds. Mc dał warunek wkładu 10 milionów dolarów (na początku lat 90!!), co zrobił Sonik? Wraz

LuiziAna +23
Hej! To mój pierwszy wpis tutaj, chociaż przyznam że siedzę na wykopie niezalogowana już od lat. W końcu mój niemąż zmusił mnie do założenia konta bo od początku grudnia jestem na zwolnieniu (ciąża) i wszystkie treści komentowałam mu ustnie i miał tego dość :D także dzień dobry wszystkim i dołączam do Was! Przyjmijcie mnie łaskawie
#ciaza #witamsie #przywitanie #zielonka
#ciaza #witamsie #przywitanie #zielonka

Cytuję krótki fragment książki a następnie recenzję eksperta.
Chcę czuć głód alkoholowy, chcę, żeby chciało mi się pić, żeby mnie ciągnęło, szarpało, darło do chlania, tylko w ten sposób może uda mi się dzisiaj nie napić. Proszę Cię, Boże, jakkolwiek Cię rozumiem, ześlij na mnie łaskę świa¬domego przeżywania głodu alkoholowego, żebym o nim nigdy nie zapomniał. Ten jeden raz pozwól mi wobec Ciebie powtórzyć słowo „nigdy”. Spraw, bym nigdy nie zapomniał, jak trudno jest przestać pić, i by to „nigdy” nigdy nie pozwoliło mi zacząć pić od nowa.
Jakub Zając, Halt. Zapiski z domu trzeźwienia.
„Wydawać by się mogło, że po Jerofiejewie, Hrabalu i Pilchu nie pojawi się już nic, co wniesie poruszenie na tym obszarze literatury, który bada a-----l, jego używanie i jakże skomplikowany kontekst życia jego użytkowników. Wydawać by się mogło, że zostanie tylko ckliwa publicystyka na temat upadku i ocalenia pijących i zdarta, ale ciągle grająca płyta odwykowych seminariów...
Ale jest poruszenie, bo są zapiski z domu trzeźwienia Jakuba Zająca. I okazuje się, że z poziomu tzw. terapii uzależnienia wzlatujemy na poziom egzystencji, która dzięki literaturze objawia nam bohatera, którego najpełniej i najtrafniej scharakteryzował Witkacy. Zając podobnie jak Genezyp Kapen nie rozumie w istocie nic, ale bebechy jego drą się dalej w nieskończoność
Jacek Wądzyński - specjalista terapii uzależnień.
https://www.edukacyjna.pl/profilaktyka-uzaleznien-i-zagrozen/31733-halt-zapiski-z-domu-trzezwienia.html
#halt2020 - tag do obserwowania albo dodania na czarną listę
#literatura #alkoholizm #a-----l #krakow #uzaleznienie #ksiazka #depresja
źródło: comment_1591286455EQmSpZIjNKjQPO1RB2Mr4F.jpg
Pobierz