Wpis z mikrobloga

Siemka, powiedzcie mi jak to jest naprawdę z tym wykupem auta z leasingu operacyjnego na osobę prywatną teraz?
Dziś jak rozmawiałem z panią z PKOLeasing, to poinformowała mnie, że nie ma takiej możliwości, gdyż zmieniły się przepisy i teraz żaden bank (leasingodawca) nie ma prawa sprzedać auta po zakończeniu leasingu - "na osobę prywatną".

Myślę o tym oczywiście w perspektywie sprzedaży samochodu po zakończeniu leasingu.

#leasing #finanse #jdg #dzialalnoscgospodarcza #samochody
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zwykly_Czlowiek: Ale w sensie, że mogę wykupić na firmę normalnie i zrobić tę darowiznę i nie zapłacę wtedy VAT i PIT od wartości auta? :)

Wiesz może czy serio zmieniły się te przepisy, czy to tylko taka "ściema"? Zastanawiam się czy szukać w innym banku oferty przez to (tutaj dobre oprocentowanie).
  • Odpowiedz
@TarruTarru: VAT zapłacisz zawsze przy wyprowadzeniu środka trwałego z działalności (moment sprzedaży lub zrobienia darowizny), o ile odliczałeś go przy zakupie. Policz, bo jeśli masz niską cenę wykupu, to lepiej nie odliczać VATu przy wykupie żeby później zaoszczędzić.
  • Odpowiedz
@selenita66: Ratę wykupu mam 1% czyli jakieś 700zł więc spokojnie mógłbym nie odliczać sobie tego VATu, ale czy przy tym o czym piszesz pod uwagę bierze się tylko ostatnią fakturę wykupu? Tj. z rat leasingowych mogę odliczać normalnie VAT, potem z ostatniej faktury nie odliczać i przy darowiźnie nie muszę tego VATu płacić?
  • Odpowiedz
@TarruTarru Absolutnie nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że wykup z podatkowego punktu widzenia jest zupełnie odrębną transakcją od leasingu. Z tego zresztą powodu pojawiają się różne rozterki związane z wyliczeniem wartości takiego tanio wykupionego samochodu, gdy potem jest przekazywany w darowiźnie: czy na potrzeby obliczenia wysokości zobowiązania podatkowego należy wziąć wartość z faktury (u Ciebie 700zł), czy rynkową w chwili dokonania darowizny (ta interpretacja bardziej pasuje US jak łatwo
  • Odpowiedz
Hmm jeszcze jedno mi przyszło do głowy (nigdy nie brałem leasingu wiec nie wiem) - to czy wykup końcowy będzie na osobę prywatna czy na firmę jest gdzieś zaznaczane już ja umówię leasingu na początku? Czy dopiero pod koniec leasingu mam się tym martwić :)
  • Odpowiedz
@TarruTarru: Dopiero na koniec, cała umowa leasingowa jest z firmą i obejmuje zapis o pierwszeństwie wykupu. Z automatu raczej dostaniesz na koniec fakturę na firmę, z którą była podpisana umowa. Natomiast pewną ciekawostką może być to, że kiedy ja wykupiłem auto, to w wydziale komunikacji i tak w dowód wbito mi mnie jako właściciela bez uwzględniania nazwy działalności (JDG, więc w sumie ja=działaność). Więc tylko na poziomie księgowości samochód stał
  • Odpowiedz
@TarruTarru: PKO nie ma nic do tego co zrobisz z autem, dostaniesz fakturę wykupową i nie dajesz jej do księgowania i to tyle. Jest to w pełni legalny i zgodny z przepisami sposób (w JDG). Możesz auto sprzedać w każdej chwili, jednak dopiero po 6msc nie zapłacisz podatku, gdybyś sprzedał wcześniej to zapłacisz dochodowy od różnicy ceny wykupu z PKO a ceny sprzedaży, VATu nie płacisz nigdy bo nie sprzedajesz
  • Odpowiedz
@TarruTarru
@Zwykly_Czlowiek
@selenita66
@KromkaMistrz
Dzięki kromka za zawołanie. Tak jak pisał selenita - wykup JEST oddzielna transakcją. Jako przedsiębiorca masz prawo wrzucić fakturę do firmy lub nie. Prawo się nie zmieniło, firmy leasingowe (PKO jako pierwsze) przestały dopisywać PESEL w uwagach na FV wykupowej bo nie ma to sensu. Jest wiele interpretacji KAS i indywidualnych interpretacji naczelników US i sprawa jest jasna. Jeżeli przedsiębiorca nie wprowadzi FV wykupu
  • Odpowiedz
Dzięki Panowie (Panie?), serio bardzo pomogliście i rozjaśniliście sprawę :)

@OptiFinance: Jak słyszałem - zajmujesz się leasingami, ale również ofertami leasingowymi? Można prosić Cię o jakąś wycenę/ofertę, czy raczej tylko tutaj doradzasz na wykopie ogólnie o leasingach?

Raz jeszcze dzięki wszystkim za pomoc!
  • Odpowiedz
@TarruTarru jasne że ogarniam. Możesz pisać tutaj jakie auto, cena, rocznik, wpłata, okres, wykup lub uderzyć na PW :) wielu mirkom już pomogłem, jak poszukać na tagi leasing albo motoleasing to znajdziesz rekomendacje, ewentualnie w google Opti Finance, powinno się wyświetlić (wizytówka działa dopiero 2 tydzień i jest tylko 30 opinii)( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz