Aktywne Wpisy
wysokiewiczplum +14
"Budujemy dom, prawie wszystko robimy SAMI"
Coraz więcej par z dumą prezentuje w social mediach budowę własnego domu i nie jestem w stanie zrozumieć, dlaczego tak mocno akcentują oni robienie czegoś samemu? Co w tym jest takiego fajnego xd? Fajniej jest chyba zlecić takie czynności innej osobie/firmie, a samemu ten sam czas spożytkować na znacznie przyjemniejsze czynności
#dom #remontujzwykopem #budujzwykopem #budowadomu
Coraz więcej par z dumą prezentuje w social mediach budowę własnego domu i nie jestem w stanie zrozumieć, dlaczego tak mocno akcentują oni robienie czegoś samemu? Co w tym jest takiego fajnego xd? Fajniej jest chyba zlecić takie czynności innej osobie/firmie, a samemu ten sam czas spożytkować na znacznie przyjemniejsze czynności
#dom #remontujzwykopem #budujzwykopem #budowadomu

mafi20 +67
Musze powiedzieć szczerze że jak się przesiadałem z Androida na iPhona to nie miałem tego efektu wow , ale jak teraz się przesiadłem z laptopa z Windowsem na MacBooka air m2 to kopara mi opada , p------y sprzet i ta bateria chyba z 15 godzin mi wytrzymał ostatnio , człowiek całe życie się męczył na Windowsie a tu takie cudo za śmieszne pieniądze .
#macbook #apple #macos
#macbook #apple #macos
źródło: 8355
Pobierz

wreszcie sam coś zrobiłem :) program ma robić akronim ze słów, czyli skrót z pierwszych liter.
import redef abbreviate(words):
,,,,filtered = re.findall(r'[A-Z]+\'?[A-Z]?', words.upper()),,,,acronym = ''.join([chr[0] for chr in filtered]),,,,return acronymKomentarz usunięty przez moderatora
A wystarczyło odpowiednio pobawić się tekstem
def test_lowercase_words(self):self.assertEqual(abbreviate("Ruby on Rails"), "ROR")czyli wyszłoby RR i nie przeszło
Ok, czyli kwestia przypadku wchodzi w grę, chyba że są jakieś zasady, które słowa wchodzą w skład, a które nie.
Aby przejść ten test, wystarczy usunąć if z mojego przykładu. Dawno w projekcie nie korzystałem z regexa, zawsze lepszym rozwiązaniem okazywało się kilka prostych operacji na stringu :)
@asterix61: bez ifa to też nie przejdzie
ale co to znaczy regexy są
regex 3.3365409990001353
join split 0.8575375489999715
To oznacza, że są wolniejsze od zwykłych operacji. W tym przypadku ponad 4 razy
"".join([next((char.upper() for char in word if char.isalpha()), "") for word in "ruby _on_ 142 Rails".split()])def test_punctuation_without_whitespace(self):self.assertEqual(abbreviate("Complementary metal-oxide semiconductor"), "CMOS")
@asterix61: no w sumie jak jakaś operacja ma się powtarzać tysiące razy to ma sens.
https://stackoverflow.com/questions/26214328/why-python-regex-is-so-slow
"".join(word[0] for word in "".join(char if char.isalpha() else " " for char in string.upper()).split())https://pastebin.com/5xSywByN
tu masz testy jak chcesz się bawić
[w[0] for w in words.replace, a ty nawet tego w nie zmieniłeś xD