czarny = przestępca ani nie jest czymś, co służy jedności społecznej
@DaeronTargaryen: To prawda i nie należy tak robić, ale jest dość wysokie prawdopodobieństwo, że jak spotkasz czarnego młodego człowieka to tak właśnie będzie. Co prawda to dane z ok. 2000 roku, ale czarni stanowili 34% członków gangów w USA (Latynosi 47%). Biorąc pod uwagę całą populację czarnych w USA to jest ok. 0,5%. Także całkiem sporo.
@Bizancjum: Ogolił się na łyso i przywdział tzw. odzież patriotyczną. Jeśli pisałeś o tym, że podbiega to rozumiem, że w jakiś podejrzanych okolicznościach, np. nocą na jakimś blokowisku. Jak chcesz zarysować tutaj analogię z murzynem? M----n jak idzie na rozmowę kwalifikacyjną to nie może zmienić koloru twarzy. Wyklęty łysy za to może się lepiej ubrać. Twój przykład w żaden sposób nie oddaje problemu.
@DaeronTargaryen: Cynagów w Polsce jest pewnie kilka % lub nawet mniej, ale jak widzę 3 Cyganów w bmw na A4, to się nie zatrzymam xd Może jestem uprzedzony, ale przynajmniej mnie nie zwałują.
Elity USA napadają lub ekonomicznie rujnują całe gospodarki i społeczności na czym świecie od 200 lat z powodu domniemanej niesprawiedliwości lub braku demokracji. Niziny społeczne robią dokładnie to samo tyle że w sklepie obuwniczym za rogiem lub lokalnym markecie.
@Niezgodny: No ja sobie zdaję sprawę z tego, że jestem na wykopie i że tutaj ludzie całkiem serio myślą, że są dyskryminowani za bycie białym przez murzynów zza oceanu, ale mimo wszystko wierzę, że mogę zaoferować inną perspektywę i przynajmniej część osób pewne rzeczy przemyśli.
@szpongiel: Pewnie tak, dlatego trzeba rozbijać taką jednowymiarową narrację, nic więcej nie da się zrobić.
@DaeronTargaryen: Najwięcej mogą zrobić sami Afroamerykanie: - kończąc szkołę vs olewanie szkoły / nauka jest rasistowska - idąc do pracy vs praca jest dla frajerów, respekt na dzielni tylko z hustlingu w gangu - potępiając antyspołeczne zachowania swoich ziomków vs gniew jest
@enforcer: Odpowiedzialność rasowa, powodzenia z takim podejściem.
@DaeronTargaryen: Przynależność do grupy ryzyka, tak to działa.
Jak łazisz w nocy po mieście i spotkasz policję, to raczej będziesz trzepana, jak będziesz mieć na sobie dres. Chociaż y pewnie nie będziesz, bo u nas gnębi się mężczyzn XD
@enforcer: Polacy kradnący samochody w Niemczech pokazują słuszności uprzedzeń wobec Polaków za granicą I starają się udowodnić ze wszyscy Polacy to złodzieje
@PlonacaZyrafa Raczej niewiele wiesz o ich sytuacji. Zakładasz, że mają takie same możliwości jak np. Ty. To błąd, jeden z Mirków dobrze to wyłożył w innym wpisie.
Jadąc od punktu pierwszego. Szkoły są dotowane z podatków w dzielnicy, biedna dzielnica=kiepska szkoła. Pójście do lepszej wymaga pieniędzy, których pracujący fizycznie M----n nie ma. Analogicznie ze studiami, są płatne i poza zasięgiem ludzi z biednych dzielnic.
Fakt, nie urodziłem się czarny. Polacy to Murzyni Europy, wiem trochę o perspektywie biednego emigranta w obcej kulturze, sam zaczynałem za granicą z niczym, imając się naprawdę różnych zajęć. Dostąpiłem też bycia obiektem aplikowania stereotypów i dyskryminacji.
Co sprawia, że uważasz, iż wiesz więcej o ich sytuacji?
@PlonacaZyrafa: Jest tutaj dobry Mirek z krótką ksywką, który dość obszernie opisywał ten i inne problemy. Niestety, nie umiem znaleźć tego wątku, ale może jeszcze wisi w gorących. Tak czy siak, dane które pokazywał są szokujące. Ci ludzie (w jakiejś części) są po prostu skazani na biedę. Rodząc się w biednej dzielnicy, od startu mają kiepską edukację, zerową lub kiepską opiekę zdrowotną, brak własnego mieszkania i potencjalnie kiepską robotę, wynikającą
@DaeronTargaryen Nie jestem pewien, czy ktoś robił badania na poparcie takiej tezy. W każdym razie problem polega na tym, że o takich rzeczach trzeba myśleć w kontekście społeczeństwa i podejście na zasadzie czarny = przestępca ani nie jest czymś, co służy jedności społecznej, ani też nie będzie akceptowane przez tych czarnych, którzy nie łamią prawa, pracują jak każdy inny Amerykanin, a ktoś próbuje dolepić im łatkę. Uwierz mi, że ludzie (normalni
Ci ludzie (w jakiejś części) są po prostu skazani na biedę
@Gorejacy_krzak_agrestu: Mają lepszy start niż większość ludzi. Mogą legalnie pracować w USA bez groźby deportacji. To normalnie jak wygrać w totka, lub zielona kartę.
źródło: comment_1591029338qm49zNRmbKvUzJX4FCu7ab.jpg
PobierzNawet teraz domniemywasz, że taka osoba musi mieć kryminalną przeszłość xD
@DaeronTargaryen: To prawda i nie należy tak robić, ale jest dość wysokie prawdopodobieństwo, że jak spotkasz czarnego młodego człowieka to tak właśnie będzie. Co prawda to dane z ok. 2000 roku, ale czarni stanowili 34% członków gangów w USA (Latynosi 47%). Biorąc pod uwagę całą populację czarnych w USA to jest ok. 0,5%. Także całkiem sporo.
@DaeronTargaryen: Najwięcej mogą zrobić sami Afroamerykanie:
- kończąc szkołę vs olewanie szkoły / nauka jest rasistowska
- idąc do pracy vs praca jest dla frajerów, respekt na dzielni tylko z hustlingu w gangu
- potępiając antyspołeczne zachowania swoich ziomków vs gniew jest
Komentarz usunięty przez autora
@DaeronTargaryen: Przynależność do grupy ryzyka, tak to działa.
Jak łazisz w nocy po mieście i spotkasz policję, to raczej będziesz trzepana, jak będziesz mieć na sobie dres. Chociaż y pewnie nie będziesz, bo u nas gnębi się mężczyzn XD
Jadąc od punktu pierwszego. Szkoły są dotowane z podatków w dzielnicy, biedna dzielnica=kiepska szkoła. Pójście do lepszej wymaga pieniędzy, których pracujący fizycznie M----n nie ma. Analogicznie ze studiami, są płatne i poza zasięgiem ludzi z biednych dzielnic.
Fakt, nie urodziłem się czarny. Polacy to Murzyni Europy, wiem trochę o perspektywie biednego emigranta w obcej kulturze, sam zaczynałem za granicą z niczym, imając się naprawdę różnych zajęć. Dostąpiłem też bycia obiektem aplikowania stereotypów i dyskryminacji.
Co sprawia, że uważasz, iż wiesz więcej o ich sytuacji?
Widziałem
Komentarz usunięty przez autora
Uwierz mi, że ludzie (normalni
@Gorejacy_krzak_agrestu: Mają lepszy start niż większość ludzi. Mogą legalnie pracować w USA bez groźby deportacji. To normalnie jak wygrać w totka, lub zielona kartę.