Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 21
@aptitude: Nawet jeśli tak nie robisz to chyba łatwe do zrozumienia, że jesli ktoś ma na następny dzień przewidziane ważne wydarzenie albo po prostu długi dzień w pracy to chciałby się wyspać? Zauważyłem, że jeśli nie zaśniesz w ciągu pierwszych 15 minut to nie ma sensu próbować bo tylko zmarnujesz czas.
@CampTrump Ja ustawiając budzik staram się nie zerknąć że zostało mi 5-6h snu i szybko blokuję telefon i pod poduszkę. Wiedząc jak mało czasu mam denerwuje się i nie mogę zasnąć jeszcze bardziej. Dodatkowo zasypiając wyobrażam sobie, że mam 8h snu przed sobą i wstanę świeży jak skowronek. Brzmi śmiesznie takie oszukiwanie siebie, ale pomaga się uspokoić, zrelaksować i szybko zasnąć, a przecież tylko to się liczy, gdy mamy mało czasu na
@CampTrump:

Codziennie tak samo XD Potem myśli i zasnąć nie można. Ale w pewnym momencie olśniewa mnie - przecież znam super techniki szybkiego zasypiania komandosów. I to ostatnia zawsze myśl na wieczór
( ͡° ͜ʖ ͡°)
ja zawsze robię sobie taką kalkulację, i potem jak już nie umiem zasnąć od 40 min to nie #!$%@? strzela xD

@fizzly:

Nawet jeśli tak nie robisz to chyba łatwe do zrozumienia, że jesli ktoś ma na następny dzień przewidziane ważne wydarzenie albo po prostu długi dzień w pracy to chciałby się wyspać? Zauważyłem, że jeśli nie zaśniesz w ciągu pierwszych 15 minut to nie ma sensu próbować bo tylko zmarnujesz
zexan - > ja zawsze robię sobie taką kalkulację, i potem jak już nie umiem zasnąć od ...
  • 1
@starship_avocado: najlepsza metoda, też stosuję i działa xd dodatkowo jak wiem, że położę się za późno to unikam patrzenia na godzinę przez wieczór, bo jak mózg wie, że położył się za późno, ale nie wie, że to była 1, jak o 5:30 trzeba wstać to jakoś łatwiej się z tym godzi i lepiej się śpi :D
  • 0
@zexan: Tak, martwiąc się tym, że nie zaśniesz i nie będziesz wyspany tylko sobie szkodzisz i jeszcze bardziej utrudniasz. Wiadomo to bez filmiku o taoizmie. Z drugiej strony, zignorowanie tego, że jutrzejszy dzień wymaga wytężonej aktywności mózgu lub nie przysypiania co 5 minut i granie na kompie do rana, bo żyjesz teraźniejszością i nie myślisz o jutrze, nie jest również zbyt mądre.
Żadna skrajność nie jest dobra. Dlatego uważam, że zmuszanie
Z drugiej strony, zignorowanie tego, że jutrzejszy dzień wymaga wytężonej aktywności mózgu lub nie przysypiania co 5 minut i granie na kompie do rana, bo żyjesz teraźniejszością i nie myślisz o jutrze, nie jest również zbyt mądre.

@Krogan: W taoizmie i byciu tu i teraz nie chodzi o to, by żyć chwilą zgodnie z horacjańskim carpe diem i nie planować jutra. To bardzo często spotykana błędna dychotomia.

https://medium.com/@bryanye/a-false-dichotomy-living-in-the-present-or-planning-for-the-future-1c6f66a02099