Wpis z mikrobloga

@nitro_zeus: Wytłumaczy mi ktoś czemu ceny psów tak wystrzeliły w kosmos?. W pierwszych dniach kwaratanny labrador kosztował w zakresie od 500 zł do 1500 zł teraz cena minimalna nie schodzi poniżej 1200 zł a maksymalne sięgają do 4/5 tysięcy. #psy #koty #zwierzaczki #zwierzeta
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nitro_zeus: Kupując psa z "hodowli" bez rodowodu pozbywasz się największej zalety tej opcji, czyli pewności co do pochodzenia i historii zwierzaka (kim byli rodzice, na co chorowali, jaki to może mieć wpływ na Twojego szczeniaka itd.). IMO już lepiej już przygarnąć jakiegoś malucha z fundacji czy schroniska, loteria na co się trafi podobna
  • Odpowiedz
@nitro_zeus: proszę, nie bierz takiego psa. Pooglądaj zdjęcia zwierząt odbieranych z pseudohodowli - zarówno suki, jak i psy są dręczone, głodzone, trzymane w ciasnych, brudnych klatkach. Do tego labradory to rasa najbardziej podatna na dysplazję stawów, biorąc psa nie z FCI masz spore prawdopodobieństwo, że będzie na to chory. A koszty operacji przekraczają cenę psa z rodowodem,
  • Odpowiedz
@r__k: Ja celuje bardziej w coś ala prywatne ogłoszenia tak jak kiedyś beagla kupiłem od małżeństwa z dziećmi gdzie mogłem wejść do mieszkania i zobaczyć jak psy latają. Co do chorób to matka była weterynarzem to jak pewnie coś z nim będzie nie tak to beknę za operacje czy leczenie ale liczę się z tym biorąc psa.
  • Odpowiedz
liczę się z tym biorąc psa.

@nitro_zeus: a liczysz się z tym, że przyczyniasz się do pogorszenia warunków bytowych takich psów? Rozumiem, że za obcą osobę ręczysz, że suka Twojego kundelka ma wyśmienite warunki, ciążę maksymalnie raz na 1,5 roku i stałą dobrą opiekę weterynaryjną, tak? Kundelek służący do zarabiania?
Mhm.
Nie no, spoko. Jak będzie chory to też luz, pieniążki nie problem. Że pieska będzie bolało? Oj tam
  • Odpowiedz
@matra: Własnie tego nie mogę zrozumieć co by nie było człowiek chce dać psu dom opiekować się nim ale i tak będzie źle bo zła hodowla a bo suka męczona i tak ktoś kupi kwestia pozostaje tylko kwestia gdzie na wieś? żeby potem ktoś jak będzie stary jeb**ł mu obuchem.
  • Odpowiedz
@nitro_zeus: ale wiesz, czemu pies z hodowli FCI tyle kosztuje (nie każdej, są też słabe hodowle FCI)? Bo psy są zbadane, bo są przebadane na różne choroby, bo karmi się je dobrą karmą, bo się je socjalizuje odpowiednio, bo dba się o charakter psa i suki w skojarzeniu, bo suka nie rodzi co pół roku, bo jest zaopiekowana pomiędzy ciążami, bo jak skończy 8 lat i nie będzie mogła już
  • Odpowiedz