Wpis z mikrobloga

Taka ciekawostka dla wszystkich przeciwników #feminizm, bo po co on potrzebny

Tradycyjnie tylko mężczyźni mogli być charakteryzatorami w Bollywood. Związek zawodowy zakazywał kobietom pracy na planie w tej roli. Mówiono, że trzeba w ten sposób chronić przed utrata pracy mężczyzn, którzy dotychczas wykonywali ten zawód, albo, że kobiety z zazdrości o gwiazdy filmowe źle wykonywalyby swą urodę.

Dopiero w 2014 roku hinduski sąd najwyższy orzekł, że zakaz nałożony przez związek jest niezgodny z prawem i dyskryminujący dla kobiet, oraz zabronił jego dalszego stosowania.

#ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #bollywood #film #wizaz #rozowepaski #logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@slepauliczka: Dlaczego z taką ochotą nie walczą o równouprawnienie w zawodzie kanalarza, śmieciarza itp? Jakoś nie widzę żeby te uciśnione kobiety się tam pchały. Znaleźć wygodną pracę gdzie można z psiapsiułkami p-------ć 8 godzin i bolca bankomata żeby utrzymywał to są marzenia 90% kobiet. Tylko właśnie przez feminizm maleje ilość tych bankomatów dla was. Dawniej facet utrzymywał rodzinę z jednej swojej pensji, teraz oboje w związku muszą z---------ć
  • Odpowiedz
  • 0
@drzuo well nie wiem czy praca śmieciarza jest taka dużo lżejsza od tyrania 12h w sklepie :) nikt by mnie nie zatrudnił na to pierwsze stanowisko, więc co będę się pchać. Za łamanie stereotypów jeszcze chleba nikt mi nie dał :)
  • Odpowiedz
@slepauliczka: feministki kiedyś miały dużo racji ale zdziwię się jak będziesz uważać że dzisiejsze feministki jedyne co robią to bronią biedne kobiety bo prawda jest taka że często próbują uzyskać mnóstwo przywilejów i dyskryminują tym samym mężczyzn.
W dzisiejszych czasach potrzeby jest również ruch maskulinistyczny.
  • Odpowiedz
@slepauliczka: Każda praca jest ciężka, fizycznie, umysłowo, psychicznie. No chyba za wyjątkiem zawodów syn, czy córka, czy tym podobne, ale to do czasu. "Feminizm dąży do równości dla wszystkich" - ciekawa teza. A to nie był czasem komunizm? Feminizm jaki jest przedstawiany w podręcznikach do historii i ten praktykowany obecnie to chyba są troszkę dwie różne rzeczy. Dążenie do równości, ale pod warunkiem, że jest to wygodne dla kobiet. Swoją
  • Odpowiedz
@slepauliczka: Może i w pierwotnych założeniach feminizmu tak właśnie było, ale współczesny feminizm nie ma nic wspólnego z równością - to walka o przywileje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@slepauliczka: @prosty_banan: Kolega wyjaśnił to lepiej niż ja bym mógł. Dodam tylko że u mnie np w robocie to mężczyźni są dyskryminowani na swój sposób. Wypłata z grupy płatniczej każy ma taką samą, ale obowiązków kobiety mają już mniej, bo tak wynika z przepisów BHP. Co by było śmieszniej ostatni trochę kobiet awansowało na wyższe stanowiska i nic się nie zmieniło w kwestiach pracowniczych. Np jedna z dziewczyn
  • Odpowiedz