Wpis z mikrobloga

@SzycheU: Efektem obostrzeń jest to, że cała gospodarka leży już teraz. Jeszcze tydzień-dwa, i po prostu będą musieli spuścić z tonu. I wtedy dopiero ilość zarażeń wystrzeli.

Lepiej było zacząć od samych maseczek, zakazu zgromadzeń i ograniczenia restauracji, zamiast #!$%@?ć totalny lockdown, z którego będą musieli się wycofać w najgorszym możliwym momencie.
@SzycheU: No byłoby gorzej a wiesz dlaczego? Bo PiS zawalił sprawę już na dzień dobry, Polska nie była przygotowana ani trochę gdy to się już tutaj pojawiło i zrobili to co mogli zrobić, Niemcy mogli czekać bo mają środki na to i katastrofy u nich nie ma aż takiej. A tutaj PiS mamił ludzi że wszystko jest dobrze i nagle zamknął ludzi w domach bo nie radził sobie ani trochę, gdyby
@SzycheU: Zalecenia trzymania się na odległość są racjonalne. Rozwiązania wprowadzane przez nasz rząd i nieudolne egzekwowanie prawa pisanego na kolanie do którego nikt nie chce się przyznać są fatalne. Nie popieram pisu ale uważam że jesteśmy drugim najgorszym krajem w Europie wykorzystującym sytuację, zaraz po Węgrzech. Cieszę się że masz inne zdanie, ja nie mam
@zobq: W Niemczech jest luźniej pod względem zamordyzmu policji
Austria ma niemal identyczne zakazy, poza tym (na 11.04.2020) 15,653 testów na 1 milion osób. W Polsce około 5 razy mniej 3,423 (źródło https://www.worldometers.info/coronavirus/). Poza tym potrafią jednoznacznie powiedzieć że trzeba nosić maseczki, nie to co nasz rząd i zmęczony minister zdrowia ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dobrze Wam idzie компаньоны
@darjahn: To prawda, wielu, którzy pochwalają Koreę Południową i krytykują nasze władzę za łamanie praw jednostki, nie wiedzą w jaką sprzeczność wchodzą

@Pitzonik: A, ty z tych, którzy wierzą, że ilość testów na milion to dobry wyznacznik testów xD powiedz to Włochom, mają w końcu więcej testów na milion od Korei, więc pewnie radzą sobie od nich zdecydowanie lepiej ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dobrze Wam idzie
@Pitzonik: Ale w Niemczech może być luźniej, bo ludzie mają mentalność "Ordnung muss sein" a nie "coooo, ja nie dam rady?".
Prawa muszą być na tyle opresyjne, by ludność nie robiła głupot. Jeśli ludzie nie robią głupot bez zakazów, to ich nie trzeba. A Polacy co? Szukali każdej okazji żeby ominąć przepisy i potrzeba było takiego zamordyzmu żeby nawet do lasu nie można było odwiedzić bo tam robili punkty spotkań. Bo