Wpis z mikrobloga

@dyniel: Jest dobry w smaku, tylko trzeba ukroić dwa razy więcej kromek niż zwykle, żeby się najeść :) Na pewno jeszcze kiedyś go zrobię.
@tptak: Na zakwasie piekę od 2 tygodni, wcześniej robiłam na drożdżach, ale w ramach kwarantanny zrobiłam sobie koronozakwas. Ten wyrósł pięknie, ale opadł przed samym pieczeniem. Ciasto było bardzo luźne, a zakwas mam jeszcze młody, więc w sumie nie ma się co dziwić ¯\_(ツ)_/¯ Dwa poprzednie
@errabunda: Bardzo dobrze, tu masz pierwszy z brzegu filmik który pokazuje na czym to powinno polegać. Nie musisz robić identycznie, wystarczy że pozwolisz ciastu uformować siatkę glutenową i jej nie pozrywasz.
@errabunda olej to 2stopniowe robienie chleba. Bierzesz 500g mąki 650 pszennej, 400g wody, 150g zakwasu zytniego, 10g soli. Mieszasz, wychodzi glut. Pakujesz do foremki, stawiasz na 4, 5h na kaloryfer i masz pikny chlyp. Tylko musi być pieczony w foremce bo jest zbyt rzadki