Wpis z mikrobloga

Czy są tutaj jacyś quanci co pracują w jakimś banku?
Powiedzcie mi proszę od czego zacząć jeśli chciałbym zostać quantem w przyszłości?
Co muszę wiedzieć? Co muszę znać? Co muszę robić żeby zostać quantem?
Na pewno znać dobrze prawdopodobieństwo, statystykę, ekonometrię, modele stochastyczne i znać jakiś język programowania typu R, Python czy C++, znać także rynki finansowe i instrumenty finansowe. I co jeszcze?
Macie może jeszcze jakieś materiały, które powinienem przestudiować, aby mieć niezbędną wiedzę, aby zabłysnąć na rozmowie kwalifikacyjnej? Kanały na Youtube, strony internetowe etc?
Będę mega wdzięczny, jeszcze raz z góry mega dziękuję za pomoc.

#matematyka #finanse #gielda #forex #korposwiat #korpo #pracbaza #studbaza #studia #statystyka #programowanie
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kennyskrrt: ja pracuję dla znanego filipińskiego banku w okolicach Podlasia. Z instrumentów znam tylko gitarę, ale kiedyś też trochę grałem na tamburynie. Z kanałów na yt to polecam Kanał Sportowy, dużo beki jest.
  • Odpowiedz
  • 0
@nejfan mam jakieś 2 lata jako zwykły analityk w back office, ale wlasnie chciałbym se pójść do jakiegoś banku w wawce na jakiegoś junior quanta, bo to chyba jedyna ambitna praca jaką można dostać w Polsce i robić coś ważnego dla świata finansów a nie przeklejać z-----e tabelki
I od przyszłego semestru chyba lecę na podyplomowke z quantsow na sgh, żeby mieć jakikolwiek lekki background
  • Odpowiedz
@kennyskrrt: to co podałeś jest w gigantycznej części wystarczające. Widziałbym tylko problem w tym, ze w moim banku nie dostaniesz juniora bez magistra z matmy. Wiem tez, ze w paru amerykańskich bankach jest to samo. Nie znam polskich banków z tej strony, może tam maja mniejsze wymagania, które i tak w dużej mierze są z d--y bo przecież to już nie czasy, że się w excelu liczy.
  • Odpowiedz
  • 1
@nejfan to ciul, to nie będę quantem :c to chyba se do jakiegoś ryzyka rynkowego pójdę :c

Edit: ale zaaplikuje i tak na te pozycje quantowe, jeśli się nie dostanę to nie, a jeśli tak to będę szczęśliwy :d najwyżej tak jak napisałem na górze, pójdę se do ryzyka i tyle
  • Odpowiedz