Wpis z mikrobloga

Rozmawiałem z koleżanką na Skype (mieszka w miejscowości Treviso we Włoszech) o ile jeszcze do tej rozmowy śmieszkowałem sobie czasami z tego to po krótkiej dość wymianie zdań mam mocno mieszane już uczucia. Ktoś tu pisał, że Włosi się tym w ogóle nie przejmują no to fakt bo w kraju jest ogromna Panika a nie przejęcie. Miasto mojej koleżanki jest w trakcie zamykania (na miejscu jest już wojsko itp). Można wyjechać jeszcze z miasta bo powiedzmy szlabany czy jak to zwał nie są pozamykane więc ludzie uciekają. Jak będzie z jedzeniem, dostawami itp nikt nic nie wie. W mediach we Włoszech sporo mówi się również o zatrzymaniu produkcji w wielu fabrychach (np Fiata). Generalnie rysuje się średnia przyszłość...

#koronawirus #europa #swiat #wiadomosci #2019ncov #wlochy
  • 18
@dziadeq największą pandemią w XX wieku była hiszpanka, na którą zachorowało 1/3 populacji świata. Trwała w czasach 1 wojny światowej a więc w czasach masowego przemieszczania się ludności. Wtedy priorytetem było wygranie wojny niż zajmowanie się wirusem. Obecnie priorytetem jest powstrzymanie wirusa i robi się dużo w tym zakresie. Świadomość zachowania higieny jest również o wiele większa niż 100 lat temu. Logika nie wskazuje, żeby COVID miał być gorszą pandemią niż hiszpanka.
@Caracas: Najlepsze jest to, że Włochy są w czarnej dupie gospodarczo (dokładniej to od Rzymu w dół, bo północ sobie jeszcze nieźle radzi), a teraz się to jeszcze powiększy. Mam rodzinę na południu i jak słucham jaka tam jest #!$%@? to cieszę się że żyję w Polsce. Nie ma pracy, nie ma przemysłu. Bezrobocie wysokie, płace w rejonie Neapolu to kilkaset EUR. Ciapate im przypływają, korupcja jak w Rosji, rząd (zwłaszcza
@Xtreme2007:
Tak to sobie tłumacz. W tym momencie 10% personelu meducznego w zarażonych regionach włoszech choruje i zaczynają prowadzić selekcję przypadków wartych leczenia bo nie ma zasobów dla wszystkich chorych. A tam jest dobra ochrona zdrowia. Jak dojdzie w miejsca gdzie personelu jest na styk to będzie pozamiatane skoro tam nie dają rady.

Nie porównuje tego do hiszpanki bo to inne realia. Ale to co mamy dzisiaj zdemoluje jeszcze niejeden kraj,
Jak umieranie ludzi ma wpłynac na bezrobocie?

To moze byc tylko krótkokresowe na czas wirusa, ale potem powinno być nawet pozytywniej.

@Hawthorne: zaczynając od branży turystycznej i lotniczej, która aktualnie leży i kwiczy, na sporej ilości firm produkcyjnych, które część materiałów lub podzespołów sprowadzała z Chin. Do tego dorzuć specjalizacje, która w wielu miejscach posiada krytyczny "bus factor"*. Skala bankructw będzie ogromną, a to pociągnie za sobą resztę, teoretycznie zdrowych branż.
@Caracas Masz jakiś link do wiadomości o zatrzymaniu produkcji w Fiacie? Ferrari tez wstrzymuje produkcje? Pracuje w firmie gdzie wysyłamy detale do nich.
@Caracas: Też mam koleżankę we Włoszech. Powiedziała mi, że wielu Włochów nie przestrzega podstawowych zasad bezpieczeństwa i olewa temat. Chodzą do pubów, restauracji, nie przestrzega zasad higieny. Wielu też starało się omijać zamykanie miast wyjeżdżając
@incydent_kakaowy to akurat dobrze bo ta konsumpcja jest na chorym poziomie. Wszędzie tylko kupuj kupuj kupuj. Produkty które nie są ci wcale potrzebne ani cie na nie nie stać. Jak cie nie stać to wkracza bank który ci da niekorzystne raty na 10 lat i tak nabędziesz tego spuchniętego suva który jest Ci w ogóle niepotrzebny ale za to jest się czym pochwalić somsiadowi.

Tego stylu życia nie da się utrzymać na