Aktywne Wpisy
dybligliniaczek +167
Już niedługo jesień. #rower
Chciałem sobie przelutować wyświetlacz w radyjku w hondzie, ale nie miałem nigdy lutownicy w ręku. Myślę sobie, co w tym trudnego xD Temperature kręciłem jakoś na pałe, coś szarpałem xD To chyba nie tak powinno wyglądać xD Ale czy to tylko wizualnie, czy coś może się zepsuć? Najchętniej bym to wsadził i zapomniał.
#elektronika #diy #samochody
#elektronika #diy #samochody
Moja znajoma chce pożyczyć ode mnie 20 koła na wkład własny do kredytu. Znamy się od podstawówki no ale to spora suma więc chciałbym się jakoś zabezpieczyć na wypadek jej ociągania w spłacie długu. Możecie mi doradzić, czy wystarczy jedynie spisanie umowy na kolanie czy trzeba to robić przez notariusza i urząd skarbowy?
#kiciochpyta #pieniadze #pozyczka
A najlepsza rada to nie pożyczaj. Zarobić 20k może w pół roku w Niemczech na truskawkach.
@Szaraban: Pod warunkiem, że się dowiedzą.
Dwa razy pożyczałem ludziom pieniądze, spisywałem umowę (bez notariusza), wątpię by ktokolwiek z pożyczających opłacił podatek (bo wszystkie koszty w umowie przerzuciłem na pożyczkobiorcę). Pierwsza umowa była w sądzie, nakaz zapłaty, komornik ściąga (z tego co odzyskał z odsetkami już jestem na plus, a
@naut: To spisz umowę na jej rodziców - jak coś nie pyknie to komornik będzie miał z czego ściągać, bo od niej będzie ciężko, skoro będzie miała mieszkanie z hipoteką.
A rodzice te 20k dadzą jej jako darowiznę (nieopodatkowana, trzeba tylko zgłosić do US - 6 miesięcy) lub też niech jej pożyczą (też nieopodatkowane, tylko na zgłoszenie jest
@Lohengrin88: jeśli zapis w umowie brzmi dokładnie "nie pochodzi z kredytu" to może brać pożyczkę, nawet z notariuszem. Pożyczka a kredyt to dwa różne pojęcia.
ona juz planuje żeby cie wyrąbać na hajs
Po co sobie utrudniać
Komentarz usunięty przez autora