Wpis z mikrobloga

Mireczki,
Moja znajoma chce pożyczyć ode mnie 20 koła na wkład własny do kredytu. Znamy się od podstawówki no ale to spora suma więc chciałbym się jakoś zabezpieczyć na wypadek jej ociągania w spłacie długu. Możecie mi doradzić, czy wystarczy jedynie spisanie umowy na kolanie czy trzeba to robić przez notariusza i urząd skarbowy?
#kiciochpyta #pieniadze #pozyczka
  • 175
@naut: Chce brać kredyt na mieszkanie i nie ma na wkład własny 20k? jak będzie spłacać kredyt na mieszkanie + dodatkowo raty dla ciebie to może nie podołać z wydatkami więc zastanowiłbym się 10 razy, a przede wszystkim spisał umowę. Umowa u notariusza, i musiałbym mieć pewne zabezpieczenie, że ta kasa zostanie spłacona w umówionym terminie, bo tak to może cię przez 10 lat spłacać.
@naut:
1. przecież to umowa pożyczki, jak tego nie zgłosi do US i nie zapłaci od tego podatku to dowalą jej karnie 75%
2. tylko notarialnie pod zastaw czegoś wartościowego, najlepiej innej nieruchomości jak sama nie ma to niech rodzice za nią podspisują

@naut: nie pożyczaj, przecież może Cię wyruchać na miętowo XD chyba jedyne osoby jakim mógłbym pożyczyć to najbliższa rodzina, babcia, rodzice, brat... ale nie długoletni znajomy/znajoma ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Przestrzegam bo już nie jedna osoba którą znam w ten sposób utopiła dukaty na wieczne "oddam później"