Wpis z mikrobloga

#chiny
Dlaczego jedzenie nietoperzy jest uważane za śmieszne i obrzydliwe a nie ma zwały np. z flaczków czyli zupy z narządów świni. Pytam zupełnie serio. Przecież wszystko jest w naszych głowach, gdyby w karcie zupa nazywała się zupa z wnętrzności świni nikt by tego nie kupił xd
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

no wiadomo dzika czy zająca w Polsce nikt nie ruszy bo nie jest hodowlane :D

@Radus: Już było o tym pisane wyżej, dziczyznę się je po jej przebadaniu zgodnie z procedurami, dlatego jest odstrzeliwana przez profesjonalistów (no dobra, ludzi z licencją).
Jak ktoś zachoruje przez nieprzebadanego dzika, którego sam zabił w wyniku kłusownictwa to tylko i wyłącznie jego wina.
  • Odpowiedz
@MechanicznyTurek: zgadzam się badania tego to inna historia, ale tutaj jest śmieszne że wiekszość komentujących reaguje "fuj nietoperek", a nie "fuj niebadane". Co do dziczyzny niestety dosyć popularnym procederem jest zbieranie ze sobą strzelonego samochodem zajączka czy sarenki na mięso.
  • Odpowiedz
@Radus: nie ma obowiązku badania sarny, zająca czy ptactwa. Jedynie badanie dzika jest obowiązkowe- ze względu na możliwość zarażenia się włośnicą. Sarny można badać pod kątem obecności toksoplazmozy.
  • Odpowiedz
@Radus: w żadnym wypadku nie jestem ekspertem, guglowałem zagadnienie bo wydawało mi się, że jedynie dzika trzeba badać i rzeczywiście to prawda, chciałem się tym podzielić. A jeśli można zbadać to warto to zrobić moim zdaniem, mimo, że toksoplazmozą nie da się zarazić po zjedzeniu mięsa po obróbce cieplnej.
  • Odpowiedz
Dlaczego jedzenie nietoperzy jest uważane za śmieszne i obrzydliwe a nie ma zwały np. z flaczków czyli zupy z narządów świni. Pytam zupełnie serio.

@Nie_warto: Przed "a" powinieneś postawić przecinek. Zapomniałeś także, że pytanie należy zakończyć znakiem zapytania.

#grammarnazi
  • Odpowiedz
Dlaczego jedzenie nietoperzy jest uważane za śmieszne i obrzydliwe a nie ma zwały np. z flaczków czyli zupy z narządów świni.

@Nie_warto: Wynika to z przyzwyczajeń kulturowych, u nas je się tak i już. ¯\_(ツ)_/¯
O to samo można by zapytać np. w kwestii religijnej - cała zależność tego w co wierzą ludzie na Świecie pochodzi od przyzwyczajeń kulturowych (indoktrynacji).
  • Odpowiedz