Wpis z mikrobloga

Przypominam, że żyjemy w kraju w którym dochód wynoszący ~7100 zł miesięcznie uznawany jest za tak ogromne bogactwo, że wszystko co zarobi się ponad tę kwotę opodatkowane jest stawką 32%. Rozumiecie? Zaczynacie zarabiać kwotę, która mniej więcej pozwala na w miarę bezstresowe życie (ale i tak nie pozwala kupić 1 m2 mieszkania), a państwo momentalnie wpada z buciorami i zabiera 1/3 tego co zarobiliście ponad to.

A lewica i tak powie, że to sprawiedliwe.

#polska #gospodarka #podatki #praca #bekazlewactwa #bekazpisu
  • 143
Przypominam, że żyjemy w kraju w którym dochód wynoszący ~7100 zł miesięcznie uznawany jest za tak ogromne bogactwo, że wszystko co zarobi się ponad tę kwotę opodatkowane jest stawką 32%. Rozumiecie? Zaczynacie zarabiać kwotę, która mniej więcej pozwala na w miarę bezstresowe życie (ale i tak nie pozwala kupić 1 m2 mieszkania), a państwo momentalnie wpada z buciorami i zabiera 1/3 tego co zarobiliście ponad to.

@wjtk123: Są kraje w których
@InformacjaNieprawdziwaCCCLVIII:

No patrz, to jak dopiero musi ograniczać opodatkowanie 40% powyżej 1000 euro/mc (biorąc pod uwagę ceny w BE, 1000 euro to mniej więcej odpowiednik jakichś 2000-2500 złotych w Polsce). Ale głupi ci Europejczycy. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Odpowiednik 1300 złota, co się będziesz ograniczał?

Po pierwsze - nikt w Belgii nie zarabia 1000 ojro, minimalna to 1600. P0lak 2000 pln? Nader często.
Po drugie -
- rządzi prawica, wszystko się sypie, rosną podarki i mało zarabiamy

Tok rozumowania @wjtk123:

-To wszystko przez lewaków

@wykopowynoob: XD bait 2/10, bo odpisuję. Zdajesz sobie mam nadzieję sprawę, że pis jest "prawicowy" tylko z nazwy, a i ta pochodzi u nich sprzed wielu lat? Ich działania są lewicowe, chyba że wysoki socjal jest prawicowy xD a rosną podatki, bo muszą jakoś tę dziurę stworzoną przez socjal załatać
@TypowyRobert:
@wjtk123 nie jestem w żadnej mierze specjalistą od podatków ani tym bardziej porównywania systemów podatkowych różnych krajow i proszę mnie #!$%@?ć jesli sie mylę ale mam znajomą, która pochodzi z Danii w tu w Polsce studiuję i wszystkim tym, którzy tutaj krzyczą, że hur dur a w Danii to dopiero golą owieczki chcę tylko powiedzieć, że może i podatki ciągną wyższe ale czas oczekiwania do lekarza specjalisty w Danii zwykle wynosi do
@wjtk123: zasmucę cię jeszcze bardziej, to nie jest netto ani brutto tylko 85k podstawy opodatkowania. Mówili o tym w wiadomościach na temat dopłat do kosztów energii elektrycznej. Powiedzieli że ci co zarabiają powyżej 5300 około już wchodzą w drugi próg i nie otrzymają dopłat. Ja w listopadzie mając około 70k netto przychodu na UOP już byłem w drugim progu. Więc to jest #!$%@? dramat, 5300 a ty już niby bogacz #!$%@?