Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 143
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

a państwo momentalnie wpada z buciorami i zabiera 1/3 tego co zarobiliście ponad to.

@wjtk123: Jeśli zarabiasz 7100 netto, to twój pracodawca płaci państwu 12000zł. To już jest 40%. Teraz z tego netto płacisz wszędzie VAT, średnio 15% czyli zostaje 6035zł.

I cyk 1/2 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@wykopowynoob: mam prawicowe poglądy i na nich nie głosowałem. Obwiniać lewicę? W jakim sensie "lewicę"? Masz na myśli konkretną partię, partię o poglądach/charakterze lewicowym, ludzi o lewicowych poglądach? Ja rozumiem przez to lewicowe poglądy - to ta strona chce zwiększenia socjali, zabrania bogatym i dania biednym itp. I pis właśnie to robi, biednym daje (do tego stopnia, że nie opłaca się niektórym nawet pracować), a bogatym zabiera (podatki, podatki, podatki).
  • Odpowiedz
Przypominam, że żyjemy w kraju w którym dochód wynoszący ~7100 zł miesięcznie uznawany jest za tak ogromne bogactwo, że wszystko co zarobi się ponad tę kwotę opodatkowane jest stawką 32%. Rozumiecie?

@wjtk123: Rozumiem i się zgadzam. Większa połowa Polaków może pomarzyć o takich zarobkach więc tak - na nasze warunki to jest górna półka.
  • Odpowiedz
oceniajmy takie sprawy wedle naszych realiów.

@wjtk123: Na zdjęciu są realia Polski, na przykładzie jednego z popularnych ostatnio wpisów.
(+ brak papieru toaletowego w szpitalu)

Z czego proponujesz jeszcze bardziej państwu zabrać, żeby najbogatsza część społeczeństwa mogła sobie przycebulić na podatkach? To jajko czy kawałek masła nasrany na kromce? A może twoim zdaniem jeszcze mniej lekarzy powinno pracować na SOR-ach? Albo w sądach żeby sprawy trwały nie 5, a 50
bolo1 - > oceniajmy takie sprawy wedle naszych realiów. 

@wjtk123: Na zdjęciu są r...

źródło: comment_kAXZ5WQFCu9PBy9ll9xVqIJWsrdSDn6K.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
(ale i tak nie pozwala kupić 1 m2 mieszkania)

@wjtk123: ale wiesz, że kupno 1m^2 mieszkania w dobrej lokalizacji w stolicy danego państwa za miesięczną pensję to wszędzie bogactwo? Za Odrą nie lepiej...
Ponadto ja nie rozumiem dlaczego ludzie patrzą nadal na brutto... Patrz ile dostajesz netto i tyle.
  • Odpowiedz
@wjtk123 ale to bzdura, to nie tak, że zaczynasz mieć pensje w tej kwocie, to od razu biorą 32%,tylko jak w zbierzesz w sumie w ciągu roku 85 528 brutto, to od nadwyżki potrącają wyższy podatek. Oczywiście jest to niesprawiedliwe, ale zupełnie nie masz pojęcia jak to się liczy.. Z taką pensja wpadniesz najwyżej w grudniu i to od części grudniowej pensji, reszta normalnie 17% podatku
  • Odpowiedz