Wpis z mikrobloga

Ostatnio ktoś wrzucał swoje wyliczenia dot. kosztów życia w małym mieście.
Dzisiaj mamy rodzinę 2+2 w Warszawie. To są koszty stałe, nie obejmują rzeczy typu jedzenie, ubrania, chemia, kosmetyki czy szeroko pojęta rozrywka. Życie jest na zadowalającym poziomie, ale dopiero teraz jak zrobiłem tą kalkulację i zebrałem wszystko do kupy to dotarło do mnie jak drogie jest życie....
Ciekawi mnie jak inni w dużych miastach?

#jaktoogarnac #warszawa #rodzina #oswiadczenie #pieniadze #
Kogutt - Ostatnio ktoś wrzucał swoje wyliczenia dot. kosztów życia w małym mieście.
...

źródło: comment_XNVy32G1G8IlQnVzSdu53bjgknnUz43M.jpg

Pobierz
  • 468
  • Odpowiedz
@tomszczyk: elastyczność .. mieszkanie szukam blisko pracy/szkoły .. a ze finansowo więcej .. cóż .. komfort kosztuje ale nie będę co 4-5 lat sprzedawał i kupował mieszkania
  • Odpowiedz
@Badyl69 albo kurde poslij je normalnie do rejonowej szkoły jak każdy jeszcze nie tak dawno. Ja do szkoły sam chodziłem od 2 klasy, miałem do niej 600 metrów na piechotę.

Ale nie, teraz trzeba kaszojady wozić przez całe miasto i tworzyć korki bo rejonowa szkoła jest beeee, ma być PRESTIŻ przecież a nie jakaś plebsiarnia. Pomyślało pół miasta.
  • Odpowiedz
@Antorus zanim dziecko pójdzie do szkoły to chodzi do żłobka i do przedszkola. Też ma samo chodzić? Nigdy komunikacja nie będzie lepsza od auta. Do swoich rodziców mam 30min samochodem. Komunikacja 80min. W tym 3 przesiadki. Do teściowej 20min samochodem i 50min komunikacja. Na #!$%@? mam tracić życie na komunikację miejską? Jeździć z tobolami wózkami itp jak można samochodem.
Miałem 12 do 22 lata to jeździłem metrem tramwajem autobusem. Po to
  • Odpowiedz
@Kogutt: kredyty na furę i mieszkanie to 65,85% Twoich wydatków. Nadal uważasz, że nie jesteś prze kredytowany?

@Kogutt: żebyś mnie dobrze zrozumiał, ja rozumiem, że chcesz godnie mieszkać i jeździć, zamiast wegetować w spelunie i jeździć śmierdzącym tramwajem - sam też tego nie robię, ale struktura tych wydatków jest jednoznaczna. Wystarczy mały kryzys i zadłużenie rośnie bardzo szybko. Oczywiście życzę Ci samych sukcesów i podwyżek. Ja bym takie
  • Odpowiedz
@graf_zero

Płacą CZYNSZ właścicielowi i opłaty eksploatacyjne. Odstępne to jednorazowa opłata uiszczana właścicielowi budynku za zajęcie mieszkania. Stosowane w miejscach gdzie są "kamienice prywatne", a mieszkania są wynajmowane na lata.

Nie. Odstępne to jest opłata za możliwość odstąpienia ("rozwiązania") od umowy. Art. 396 KC.

Jeżeli zostało zastrzeżone, że jednej lub obu stronom wolno od umowy odstąpić za zapłatą oznaczonej sumy (odstępne), oświadczenie o odstąpieniu jest skuteczne tylko wtedy, gdy zostało złożone jednocześnie z zapłatą
  • Odpowiedz
@KeepCalm: jakie teorie? Myślisz że mając kredyt hipoteczny jesteś wolnym człowiekiem? Nie, nie jesteś. Mając do spłaty co miesiąc dużą kwotę boisz się o swoją pracę, boisz się bardziej o Twoje zdrowie... Jesteś uwięziony. Nie możesz po prostu jebnac wypowiedzenia bo bardzo szybko wpadasz w wielkie długi jak szybko nie znajdziesz podobnie płatnej pracy. Mając kredyt nie możesz pozwolić sobie na bycie biednym bo wtedy tracisz bardzo wiele.
  • Odpowiedz
@Kogutt: chcialbym zobaczyc ilu ludzi bierze leasingi kosnumenckie w pl. wyliczenia z dupy, bo gro czesci kraju jezdzi uzywkami, a patrzac jeszcze na ta hipoteke to wielkie XD
  • Odpowiedz
  • 2
XD
Widze, że mentalnie nadal Warszawa o dwie dlugosci mentalne przed szczurami z prowincji ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz