Wpis z mikrobloga

Świąteczne przemyślenia od ośnie #wiedzmin #netflix I czarnoskórych elfów.

W prawdziwym świecie czarni wzięli się z Afryki, a kolor ich skóry oraz kształt ich nosów związany jest z przystosowaniem się do warunków afrykańskiego słońca i upałów.

W fikcyjnym świecie elfy mieszkają w lasach, czyli w klimacie umiarkowanym, więc ich czarny kolor skóry wziął się z tego, że co, że Pan Jezus tak powiedział?

#debata #neuropa #4konserwy
noitakto - Świąteczne przemyślenia od ośnie #wiedzmin #netflix I czarnoskórych elfów....

źródło: comment_pek43ZOPTBH9X7aF4QoetyG9uHyxFkzH.jpg

Pobierz
  • 83
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
o smokach i elfach pisza ludzie od kilkuset lat. I teraz zadanie domowe: jak sa oba stworzenia opisywane przez ten czas vs Netflix?

@Lazar0v: że tak samo i się że mną zgadzasz? Nie wiem ile wiesz o fantastyce. Ogólnie wszyscy narzekają, więc takie wrażenie też miałem z Twojego komentarza. To co chcesz przekazać zależy od tego co wiesz, a nie jestem w stanie stwierdzić tego po jednym zdaniu ;)

Moment
  • Odpowiedz
@p4wl: Elfy wywodza sie z mitologii germanskiej i z tego co pamietam ich cecha charakterystyczna to wrecz bladosc skory.
W tym komentarzu nie odnosze sie do tworczosci Tolkiena, wiem ze sa ciemne elfy i dosc malo wiem w tym temacie. Wiem natomiast ze tego rodzaju elfy sa dosc nowym wymyslem. Pije do tego, ze ‘dark elf’ to nie elf z Kongo. Tylko ‘ciemny’ elf wiec powiniem sie charakteryzowac wszystkimi innymi
  • Odpowiedz
@noitakto geneza czarnego elfa jest prosta. Dorosły elf długo trzymał w ręce węgiel i urodził im się czarny elf oraz czarna wolga. Jako że nie ma paliwa to l wolge musieli zostawić a elfa wychowali. Czego nie rozumiesz? A może szukasz naprawdę logiki w świece fantazji gdzie ograniczeniem jest własną wyobraźnia?

I naprawdę coś jest bardziej logiczne tylko dlatego że ktoś wymyślil to wcześniej?
  • Odpowiedz
  • 1
@ipkis123: Nie do końca. Jest coś takiego jak wewnętrzna logika i spójność świata przedstawionego. W ramach świata fantasy przeciętnie funkcjonują, powiedzmy, smoki latające i ziejące ogniem, czarodzieje, krasnoludy i elfy. Logika i spójność świata to szereg ogólnie pojętych zasad, dzięki którym odbiorca wie, w co gramy. Przykładowo - jeśli książka zaczyna się od tego, że jedzie kradnolud na świni, a nad nim leci smok, a na smoku czarodziej, to z
  • Odpowiedz
Wspaniała nitka. Jedno plemię bóldupi o czarnego elfa. Drugie plemię bóldupi o że to pierwsze to rasiści. Nie przeszkadzajcie sobie.
  • Odpowiedz
Dodatkowo dlaczego przez kilka tysięcy lat różne rasy elfów się nie wymieszały. Ten sam problem widzę z ludźmi, czyżby przez kilkaset lat rozmnażali się tylko biali z białymi, czarni z czarnymi?

@GienekZFabrykiOkienek: dlaczego przez kilka tysięcy lat różne rasy ludzi w naszym świecie się nie wymieszały?

Odpowiedź: przeciętny feudalny chłop najdalej od miejsca urodzenia był mniej niż dzień
  • Odpowiedz
@tell_me_more: Co z tego, że chłop siedzi na dupie, skoro ludzkość na tym świecie pojawiła się na dwóch statkach w deltach Jarugi i Pontaru? W naszym świecie mieliśmy setki tysięcy lat ewolucji i odseparowane geograficznie populacje. W świecie Wiedźmina mamy czarnych bez kropli białej krwi pomimo życia wśród przeważająco białej populacji przez 500 lat... Jedyny sposób, żeby nie widzieć, że coś się tu nie spina to polityczna poprawność.

Ale jaka
  • Odpowiedz