Wpis z mikrobloga

Świąteczne przemyślenia od ośnie #wiedzmin #netflix I czarnoskórych elfów.

W prawdziwym świecie czarni wzięli się z Afryki, a kolor ich skóry oraz kształt ich nosów związany jest z przystosowaniem się do warunków afrykańskiego słońca i upałów.

W fikcyjnym świecie elfy mieszkają w lasach, czyli w klimacie umiarkowanym, więc ich czarny kolor skóry wziął się z tego, że co, że Pan Jezus tak powiedział?

#debata #neuropa #4konserwy
noitakto - Świąteczne przemyślenia od ośnie #wiedzmin #netflix I czarnoskórych elfów....

źródło: comment_pek43ZOPTBH9X7aF4QoetyG9uHyxFkzH.jpg

Pobierz
  • 83
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

co do przyciągania czarnoskórej widowni to nie wydaje mi się. Dlaczego? Bo wtedy czarnoskóra byłaby Ciri, Geralt, albo Jaskier.

@noitakto: Ale wiesz, że białych też chcieli przyciągnąć? I azjatów. I hindusów.
  • Odpowiedz
  • 7
@RageKageDwa: Nie sądzę, że po to, żeby kogokolwiek wkurzyć. Raczej, żeby być w ojreślonym nurcie poprawności politycznej. Obecnie nurty są dwa: ksenofobiczny i ksenofilski. Obydwa są złe i głupie. Tylko nikt nie chce przyznać, że użycie czarnoskorego do roli elfa jest tak samo idiotyczne, jak pieprzenie Trumpa o klimacie.
  • Odpowiedz
skąd się wzięły gadające smoki i dlaczego ich istnienie ma sens

@noitakto: tak doskonałe kryterium "czas" - nie akceptujemy rzeczy sprzecznych z biologią jeśli są nowe, jeśli są stare to już się przyzwyczailiśmy i jest ok (mimo, że są dalej kompletnie bez sensu z naukowego punktu widzenia)

to jak stara musi być w fantastyce rzecz sprzeczna z realną nauką żeby była ok? 10 lat? 100? 1000? :)

also - skoro
  • Odpowiedz
Obydwa są złe i głupie. Tylko nikt nie chce przyznać, że użycie czarnoskorego do roli elfa jest tak samo idiotyczne, jak pieprzenie Trumpa o klimacie.

@noitakto: pieprzenie Trumpa o klimacie jest złe, bo szkodzi wprost ludzkości - klimat się zmienia, człowiek jest temu winny, trzeba temu przeciwdziałać, Trump jako przywódca najpotężniejszego kraju na planecie wbrew nauce nie przyjmuje tego do wiadomości, kłamie na temat klimatu/zmian klimatu/przyczyn tych zmian i powoduje,
  • Odpowiedz
@noitakto: może kiedyś elfy były białe ale wpadła na miesiąc wyprawa z afryki i gwałcili elfice i już następne pokolenia elfów były czarne?! to fantasy więc luzik, swoją drogą hujowe fantasy skoro wiadomo że taki krasnal dobrze operuje toporem bo środek ciężkości nisko, mogliby to poprzestawiać bo to fantasy a w tym świecie wszystko można no ale by to jakoś niepasowało
  • Odpowiedz
@RageKageDwa: nie masz racji, każdy z nas ma jakieś tam podstawowe wyobrażenia na temat fikcyjnych postaci i niektórym może nie pasować czarny elf bo kultura masowa przyzwyczaiła nas do wprost przeciwnego wyglądu.

Analogicznie gdyby w filmie otyły biegacz był najszybszym biegaczem bo taka miał wizję reżyser to też by to mnie raziło,
Reżyser może mieć jakąś koncepcję, jest to fantasy więc może odlecieć nie mniej k---a jednak różowy smok też
  • Odpowiedz
pasować czarny elf bo kultura masowa przyzwyczaiła nas do wprost przeciwnego wyglądu

@janpaczulski: ale to trzeba mówić wprost - przeszkadza bo wychodzimy ze swojej strefy komfortu gdzie fikcyjne elfy zawsze zasadniczo były białe, a ten jest czarny i pierwszy raz widzimy na ekranie czarnego elfa, nas to razi bo jest nowe itp. itd.

nie dorabiajmy do tego nieudolnych pseudonaukowych teorii, że w tym klimacie taki elf by nie mógł "powstać
  • Odpowiedz
@noitakto: generalnie ludzie w świecie wiedźmina pojawili się tam podczas kosmicznego kataklizmu tzw. Koniunkcji sfer. Początkowo pojawili się w delcie pontaru i jarugi skąd poszli na cały świat.

Wiele osób chciałoby widzieć czarnych w zerikanii czy ofirze co nie ma absolutnie żadnego sensu bo ci ludzie przybili tam z północy.

Jeśli absolutnie nie wykluczamy istnienia czarnych w świecie wiedźmina to elfy mogły się krzyżować z ludźmi o czym jest sporo
  • Odpowiedz
@RageKageDwa: ja generalnie wiedziałem, że tak będzie, teraz tylko pozostaje mi jeść popcorn, bo nawet jakby netflix zrobił 100% zgodnie z oryginałem, to też by się do czegoś przyczepili - do gry aktorskiej, do pracy kamery, do zbyt wysokiej sosny XD Polacy piszą całe elaboraty na temat tego jaki to Wiedźmin nie jest c-----y nawet w komentarzach na torrentach.

Ja traktuję to jako adaptację i zupełnie nowe dzieło, nie porównuję
geuze - @RageKageDwa: ja generalnie wiedziałem, że tak będzie, teraz tylko pozostaje ...

źródło: comment_ZGfDB7VFjsxiP4Ed5EgSvW6pYNEeCPPW.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@noitakto: Przecież dalej mówimy o swiecie fantasy, masz miliard rzeczy które są nielogiczne, ale Ty się czepiasz koloru elfów i piszesz jakieś fikołki o ludziach z Afryki xD Czekam na post o smokach i potworach. I boje się jak zmasakrujesz samych wiedźminów. A tak na serio to nie bo potrafisz się przyczepić tylko do tego, że gość który miał 20 sekund czasu ma ekranie jest czarny
  • Odpowiedz
@RageKageDwa: dokładnie tak jest, ale celowe wyrzucanie części widzów ze strefy komfortu nie może powodować tekstów, że są rasistami ci co pokazują swoje niezadowolenie z powodu wyrzucenia ze strefy komfortu.
Takie działanie było celowe i skutki tego zabiegu były znane dlatego oskarżanie kogoś o rasizm jest nie na miejscu.
  • Odpowiedz