Wpis z mikrobloga

@Ohjeny: według ciebie trzeba mieć depresję, żeby widzieć ilość problemów, jakie serwuje ludziom i zwierzętom ten świat?
Żyjesz bez wysiłku intelektualnego, dlatego pewne rzeczy do ciebie nie dochodzą.
Zajęta konsumpcjonizmem, prawdopodobnie słabiutko wykształcona i nieposiadająca kompletnie wiedzy na pewne ważne tematy.
Przecież ty zapewne hobby nie masz i myślisz, że siedzenie na internecie, malowanie paznokci i oglądanie filmów to jest sens życia i szczęście. Haha. Ten świat to jest jedna
  • Odpowiedz
@Ohjeny

czlowiek z depresją wierzy, że świat jest zły i brzydki

Tu nie ma w co wierzyć, wszystko widać jak na dłoni. Podesłać Ci kilka filmików i zdjęć, na których widać, jaki świat jest brzydki i zły? Ciekawe, czy byś je dzieciom pokazała.
  • Odpowiedz
@dioxyna

Nazwiesz Hitlera miłym panem, bo kochał mamusię, głaskał kotki i ślicznie malował? Kto ma prawo o tym decydować?

Podobnie jest ze światem. Możesz się zachwycać widokiem (a wyjaśnienie co stoi za tym zachwytem nie jest już tak zachwycające), ale na świecie dzieją się rzeczy, od których postradałabyś zmysły, jakbyś miała na nie patrzeć każdego dnia.
  • Odpowiedz
@kruszon_: nie Hitler, ale świat jako całość. Nikt nie zaprzecza, że zło też istnieje obok każdego z nas. Wymijasz sedno pytania. Wg mnie wystarczającym kryterium jest imperatyw kategoryczny. Poza imperatywem będą już indywidualne odczucia jednostki. A jeśli ktoś usiłuje narzucić innym swoją opinię na ten temat jest typowym zamordystą.
  • Odpowiedz
@dioxyna

Zdaje się, że rozmawiamy o tym, czy świat jest dobrym miejscem - selekcja naturalna i ogólnie ewolucja mają wpływ na każdy żywy organizm na tej planecie. To Ty wyjechałaś ze swoją filozofią, na którą siły rządzące światem mają w------e.
  • Odpowiedz
@kruszon_: selekcja akurat ujmuje życiu dużo cierpienia. Zdałam Ci proste pytanie filozoficzne, mogłaś odpowiedzieć dosłownie jak Ty to widzisz, to zamiast dostać jakąś konkretną odpowiedź, wychodzisz z argumentu ad hitlerum (powinnam wtedy zakończyć dyskusję) a teraz wchodzisz w selekcję naturalną, tak jakby ktoś na nią miał wpływ.
  • Odpowiedz
@dioxyna

wychodzisz z argumentu ad hitlerum

Ciekawe gdzie porównuję Ciebie do Hitlera albo Twoje poglądy do hitlerowskich. Samo użycie słowa Hitler to jeszcze nie ad hitlerum, nie było tu żadnej próby zdyskredytowania tego, co piszesz.
  • Odpowiedz
@kruszon_: @kruszon_: no dobrze, dwukrotnie odniosłaś się do Hitlera, gdyby dyskusja trwała dłużej pewnie jeszcze by to wybrzmiało, mimo, że ja sama się do tego odniosłam, wciąż nie jest to odpowiedzią na moje pytanie.
  • Odpowiedz