Wpis z mikrobloga

@Student_AWAS: A pamietasz jak elon w 2010-11 wymyslil sobie ze zbuduje elektryczne auto z dobrym zasiegiem i bedzie je produkowal masowo? Ale beka z tego teraz...( ͡° ͜ʖ ͡°)-
  • Odpowiedz
@Student_AWAS: jak to nie jest dobry zasięg? W zależności od wersji do 500 km zasięgu to mało?

No tak, jeśli dwa razy dziennie jeździsz z Podlasia do Gdyni to może i mało .. ale zastanów się ile kilometrów dziennie REALNIE robisz?
  • Odpowiedz
@diogene: i czesciej raczej te 1500, ale to nie jedyny prob z tymi autami - zabierz doplaty i nikt nie bedzie chcial tego kupowac. Utylizacja bateri to tez ciekawy temat, ale dostepnosc ich jeszcze ciekawszy.
  • Odpowiedz
@Student_AWAS: cóż jeśli 1500 robisz kilka razy w miesiącu to faktycznie żaden elektryk na razie nie ma sensu. Ew. Hybryda.

Dopiero jak wybudują te nowe superchargery m.in. w Strykowie (tego mi brakuje najbardziej bo na samym skrzyżowaniu najważniejszych dróg krajowych :))

Dopłaty w Polsce? Poza zwolnieniem z akcyzy to chyba tylko jeden VW Golf się na to łapie, w najbardziej biednej wersji która kosztuje tyle co wypasiony model benzynowy. A
  • Odpowiedz
@diogene: hhbrydke mysle, ioniq ew niro. Tudziez camry, corollla.

Jezeli doplaty w Pl chwyca, to infradtruktura zaraz sie zapcha, bev to slepa uliczka, same naklady. Infrastruktura to nie tylko chargery, ale tez siec.
  • Odpowiedz
@diogene: dzwiek v8, to dzwiek v8, ale jak pisalem ostatnio - mi starcza ~10s do 100kph. Serio. Nie widze potrzeby szybciej. Ma byc niezawodnie i tu Tesla tez wypada co najwyzej kontrowersyjnie.

Autonomia nie ma nic wspolnego z tesla, chyba tylko to, ze jedt przehypowana ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Student_AWAS: dźwięk tak, ale zanim cię ogłuszy ten v8 to tesla będzie daaaleko z przodu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

i też myślałem że po co mi mocne auto, że to fanaberia. Tylko że jak jeździsz te 1500 po Polsce to czasem chce się wyprzedzić choćby i traktor. I zupełnie inaczej się to robi w tesli 600 nm i 4 do setki niż jakimś powolniakiem 10s 200nm.
  • Odpowiedz
@diogene: i beg to differ ( ͡° ͜ʖ ͡°) co kto lubi. Ja jednak mam chlodne zdanie jak o ev jak i o ich rozwoju - nawer corsa -e, roznica w cenie bez doplat to jakies 50-75k zl. Przy corsie.
  • Odpowiedz