@Student_AWAS: A pamietasz jak elon w 2010-11 wymyslil sobie ze zbuduje elektryczne auto z dobrym zasiegiem i bedzie je produkowal masowo? Ale beka z tego teraz...( ͡°͜ʖ͡°)ノ⌐■-■
@diogene: i czesciej raczej te 1500, ale to nie jedyny prob z tymi autami - zabierz doplaty i nikt nie bedzie chcial tego kupowac. Utylizacja bateri to tez ciekawy temat, ale dostepnosc ich jeszcze ciekawszy.
@Student_AWAS: cóż jeśli 1500 robisz kilka razy w miesiącu to faktycznie żaden elektryk na razie nie ma sensu. Ew. Hybryda.
Dopiero jak wybudują te nowe superchargery m.in. w Strykowie (tego mi brakuje najbardziej bo na samym skrzyżowaniu najważniejszych dróg krajowych :))
Dopłaty w Polsce? Poza zwolnieniem z akcyzy to chyba tylko jeden VW Golf się na to łapie, w najbardziej biednej wersji która kosztuje tyle co wypasiony model benzynowy. A
@diogene: hhbrydke mysle, ioniq ew niro. Tudziez camry, corollla.
Jezeli doplaty w Pl chwyca, to infradtruktura zaraz sie zapcha, bev to slepa uliczka, same naklady. Infrastruktura to nie tylko chargery, ale tez siec.
@diogene: dzwiek v8, to dzwiek v8, ale jak pisalem ostatnio - mi starcza ~10s do 100kph. Serio. Nie widze potrzeby szybciej. Ma byc niezawodnie i tu Tesla tez wypada co najwyzej kontrowersyjnie.
Autonomia nie ma nic wspolnego z tesla, chyba tylko to, ze jedt przehypowana ( ͡°͜ʖ͡°)
@Student_AWAS: dźwięk tak, ale zanim cię ogłuszy ten v8 to tesla będzie daaaleko z przodu ( ͡°͜ʖ͡°)
i też myślałem że po co mi mocne auto, że to fanaberia. Tylko że jak jeździsz te 1500 po Polsce to czasem chce się wyprzedzić choćby i traktor. I zupełnie inaczej się to robi w tesli 600 nm i 4 do setki niż jakimś powolniakiem 10s 200nm.
@diogene: i beg to differ ( ͡°͜ʖ͡°) co kto lubi. Ja jednak mam chlodne zdanie jak o ev jak i o ich rozwoju - nawer corsa -e, roznica w cenie bez doplat to jakies 50-75k zl. Przy corsie.
Best ever xD ladne rendery, podobnie jak hyper loop, tesla semi itp gowna z chorego umyslu Elona, top kek.
#tesla #bekazev #samochody #motoryzacja
@tomaszq: jeszcze Toyka (。◕‿‿◕。)
No tak, jeśli dwa razy dziennie jeździsz z Podlasia do Gdyni to może i mało .. ale zastanów się ile kilometrów dziennie REALNIE robisz?
Dopiero jak wybudują te nowe superchargery m.in. w Strykowie (tego mi brakuje najbardziej bo na samym skrzyżowaniu najważniejszych dróg krajowych :))
Dopłaty w Polsce? Poza zwolnieniem z akcyzy to chyba tylko jeden VW Golf się na to łapie, w najbardziej biednej wersji która kosztuje tyle co wypasiony model benzynowy. A
Jezeli doplaty w Pl chwyca, to infradtruktura zaraz sie zapcha, bev to slepa uliczka, same naklady. Infrastruktura to nie tylko chargery, ale tez siec.
Ale spójrz na to też pod innym kątem. Jakie auto kupić do 250k by cieszyło z jazdy? Coś fajnego, wygodnego, mocnego?
- Mustang 450 koni v8
- Kia Stinger 310
Autonomia nie ma nic wspolnego z tesla, chyba tylko to, ze jedt przehypowana ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Student_AWAS: no to zalezy kto co lubi. W tesli mozesz sie delektowac porzadnym zestawem audio zamiast jakiegos tam v8. Dwie przyjemnosci w jednym.
i też myślałem że po co mi mocne auto, że to fanaberia. Tylko że jak jeździsz te 1500 po Polsce to czasem chce się wyprzedzić choćby i traktor. I zupełnie inaczej się to robi w tesli 600 nm i 4 do setki niż jakimś powolniakiem 10s 200nm.