Wpis z mikrobloga

Może tutaj jest jakiś specjalista( ͡° ͜ʖ ͡°)
Mam problem z deweloperem, w lipcu 2018 roku podpisałem umowę deweloperską na zakup mieszkania z terminem zawarcia umowy przeniesienia własności na koniec listopada 2018r. Mamy teraz wrzesień 2019 roku a ja nawet nie odebrałem mieszkania. Wczoraj miałem odbiór mieszkania, i tutaj zaczyna się problem. Deweloper nie chce podpisać protokołu odbioru z moją uwagą na temat stanu tynków - a dokładnie, że są mokre. Twierdzi, że mam sobie je sam wysuszyć i, że żadna norma nie mówi o tym, że przy odbiorze tynki mają być suche.
Dodam, że tynki te schną już prawie rok - bo były kładzione prawdopodobnie na początku roku. Poniżej zamieszczam zdjęcia z marca 2019 oraz z wczoraj czyli września 2019. Głównie chodzi o część górną, podejrzewam, że jest tam konstrukcja żelbetowa?
Protokołu oczywiście nie podpisałem.

Czy deweloper może odmówić podpisania protokołu z taką uwagą?(wydawało mi się, że każdą uwagę mogę wpisać a deweloper ma się do tego ustosunkować)
Czemu tynk na tej górnej warstwie nie schnie?

Kolejną sprawą są wykwity na tynku w kolorze rdzy(zdjęcie 3), deweloper twierdzi, że tynk skuł, zabezpieczył druty czy tam gwoździe preparatem antykorozyjnym i że będzie ok, jednak boje się, że ta rdza będzie wychodziła co jakiś czas.

Tak wiem, tak to jest jak kupuje się dziurę w ziemi( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeżeli chodzi o prawnika to póki co chcę to załatwić polubownie.
#budownictwo #kiciochpyta #pytaniedoeksperta #deweloperka #deweloper #budujzwykopem dla zasięgu
elektrykniskichnapiec - Może tutaj jest jakiś specjalista( ͡° ͜ʖ ͡°) 
Mam problem z ...

źródło: comment_78UIUSOODQkAP4MV17zkskJjnWQ7Zbya.jpg

Pobierz
  • 123
@elektryk_niskich_napiec: Nie wroze ci zbyt pozytywnego rozpatrzenia nawet w sądzie. Ja mialem również kwestie tynkow, tyle ze kladzionych w zimie na 15 stopniach mrozu. Deweloper, po kilkunastu wymianach maili (wzialem faceta od odbioru budowlanwgo zeby ogarniał temat), zdecydowal sie na spotkanie w biurze. Rozmowa trwala dosłownie 2 minuty a przekaz byl taki- oddamy panu pieniądze, z nawiązką nawet a my to mieszkanie i tak sprzedamy. To bylo w momecie kiedy juz
@P3tro: Tyle że odbierający mieszkanie nie za bardzo może sam to zrobić bo wtedy deweloper może uznać to za nieuprawnioną ingerencję. Nawet jeśli masz rację od strony technicznej, to i tak to nie właściciel powinien być za to odpowiedzialny
Tynk gipsowy 3 kategorii ma być suchy, 2mm na 2m odchylu w pionie i 0,5mm przy kątowniki 1m na 1m

@sex4all: Skąd kolega wziął te liczby? Nawet tynki ręczne wyborowe nie są obłożone takimi wymogami. Na zdjęciach są tynki gipsowe maszynowe i zgodnie z PN-B-10110 odchylenie powierzchni od kierunku pionowego dla pomieszczeń do 3,5 metra wysokości wynosi 6mm, czyli w standardowym mieszkaniu (światło 2,6m) 4,5mm na poziomicy dwumetrowej. Natomiast kąty do
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@elektryk_niskich_napiec: Jak reszta ci pisze, nie odbieraj tego i żądaj zwrotu kasy bo to ewidentna wilgoć w ścianie przez jej złe zabezpieczenie w trakcie budowy.
W zeszłym roku były srogie opady to może wtedy akurat mieli stan otwarty i w ogóle ich niezabezpieczyli a później nie wysuszyli.
@elektryk_niskich_napiec: przecież tam ewidentnie jest wilgoć w ścianie. Kup wilgotnościomierz i sprawdź różnice, porównaj z sąsiadami. Wykwity dzy to pewnie jakieś drobinki metalu, które dostały się do mieszanki tynkowej i teraz puszczają rdzę w warunkach mokrych, albo metal (zbrojenie?) w ścianie puszcza rdzę. Oznacza to tylko jedno: wilgoć. Jeśli stan się pogarsza po opadach, no to znaczy, że jest gdzieś niewłaściwe uszczelnienie. Sprawdź wilgotnościomierzem i po deszczu sprawdź ponownie i zobacz
@elektryk_niskich_napiec: Pamiętam że na jednej budowie też był problem z wilgocią. Problemem było wadliwe zamontowanie balkonu. Wilgoć była wszędzie i nie szło się jej pozbyć nawet jak włączyli ogrzewanie podłogowe na fulla przez 5 dni. Dopiero po tym jak uszczelnili balkon i porobili nawierty w suficie żeby woda z kanałów ściekała wilgoć znikła. Ale sufit podwieszany i tynki nadawały się do wymiany. Nie odbieraj przenigdy takiego mieszkania. Te tynki nadają się
@sredni_szu moze o tym nie wie, ja doszedlem dp tego z gosciem z Condensy zajmujacej sie osuszaniem na zasadach ryczaltu. Po wstawieniu osuszaczy nic sie nie zkienialo przez 2 miesiace, wiec sam zaczal scierac tynk w miejscach plam, po 2 godzinach bylo widac bialy tynk w miejscach ktore przecieral.