Wpis z mikrobloga

ja nie wiem, Ty mówisz że ten przepis jest dobry, a ja się tylko zastanawiam, po co w ogóle zamykać kogoś na 25 lat zamiast odstrzelić albo leczyć

@MilionoweMultikonto:

Dobra, jesteś trollem. 4/10 bo się nabrałem i długo myślałem, że jednak masz jakiś mózg.
  • Odpowiedz
no to konkretnie, jaki jest sens utrzymywania gościa przez 25 lat skoro i tak nie będzie się nadawał do życia w społeczeństwie?

@MilionoweMultikonto: Bo państwo nie ma prawa odbierać życia obywatelom, kara śmierci nie jest karą, a znane są przypadki, gdy po 25 latach ludzie wracają do życia na łonie społęczeństwa.

I znowu - ty nic o tym nie wiesz, bo jesteś tanim trollem i populistą.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 7
@MilionoweMultikonto:

nie chcę wierzyć, chcę widzieć konkretne działania i ich efekty

No to choć z mojej działki: to prawnicy wprowadzili do prawa karnego zasadę 'chcącemu nie dzieje się krzywda'; teoretycznie w kodeksie karnym nie ma przepisu, który depenalizuje np. faul w sporcie kontaktowym, więc bez tego każde kopnięcie w kostkę itp. byłoby przestępstwem naruszenia nietykalności cielesnej
Przez to, że 'doktryna' działa szybciej niż nasz prawodawca, umowa leasingu była już skonstruowana w teorii sporo
  • Odpowiedz
@MilionoweMultikonto: Dla mnie możesz być nawet sędzią Sądu Najwyższego - jak trollujesz to jesteś trollem, proste. Twoje trollowanie też nie służy niczemu dobremu, nie odpowiadasz na zadanie ci pytania, wypierasz się tego co sam piszesz - ty tu chyba piszesz dla samego pisania, żeby nas denerwować i ci co chwilę odpisywać.
Dajemy ci argumenty, a ty jakbyś był na nie ślepy.
W dyskusję o karze śmierci i karze 25 lat
  • Odpowiedz
  • 2
@MilionoweMultikonto a chociażby taki jest sens, że
- dlugoletnia odsiadka jest bardziej odstraszajaca, niż kara śmierci
- w przypadku pomyłki skazanego można jeszcze przynajmniej częściowo naprawić szkody
  • Odpowiedz
Ale bzdury.

Zasiedzenie nie polega na kradzieży cudzej własności i tak jak wyżej napisano, nie można zasiedzieć rzeczy ukradzionej.

@GordonL: Można zasiedzieć nieruchomość po 30 latach nawet jeśli wiedzieliśmy, że należy do kogoś innego i tamta osoba żyje i ma prawa do nieruchomości- to jest właśnie zasiedzenie w złej wierze, czyli tak jak mówisz potocznie przez kradzież. Obrót gospodarczy nie mógłby funkcjonować, gdybyśmy zostawiali nieużytkowane nieruchomości na całe dkedy.
  • Odpowiedz
@djtartini1: ale to jest zasiedzenie nieruchomości, kradzież to zabór cudzej rzeczy ruchomej. Jak komuś przez 30 lat nieruchomość jest obojętna, no to trudno, widać mu nie przeszkadza że ktoś sobie tak mieszka. Rzymianie już tak to regulowali, tylko mieli krótsze terminy.
  • Odpowiedz
Można zasiedzieć nieruchomość po 30 latach nawet jeśli wiedzieliśmy, że należy do kogoś innego i tamta osoba żyje i ma prawa do nieruchomości- to jest właśnie zasiedzenie w złej wierze, czyli tak jak mówisz potocznie przez kradzież. Obrót gospodarczy nie mógłby funkcjonować, gdybyśmy zostawiali nieużytkowane nieruchomości na całe dkedy.

@djtartini1: Nie.

Kradzież nie może dotyczyć nieruchomości, bo kradzież dotyczyć może ruchomości.

Poza tym do zasiedzenia wymagany jest element dbania jak
  • Odpowiedz
a Ty co prawnik co się wywyższa nad zwykłym człowiekiem?

@MilionoweMultikonto: NADLUDŹ, a jakże. W końcu prawnik.

Widać, że jesteś trollem. Jak chcesz dyskutować o prawie to rób to z mózgiem. A dopóki robisz to bez niego to będę się z ciebie nabijał.
  • Odpowiedz
ale to jest zasiedzenie nieruchomości, kradzież to zabór cudzej rzeczy ruchomej. Jak komuś przez 30 lat nieruchomość jest obojętna, no to trudno, widać mu nie przeszkadza że ktoś sobie tak mieszka. Rzymianie już tak to regulowali, tylko mieli krótsze terminy.

@DeFutura: Oczywiście masz rację, natomiast zrozumiałem, że chodziło im konkretnie o nieruchomości.
  • Odpowiedz
Obrót gospodarczy nie mógłby funkcjonować, gdybyśmy zostawiali nieużytkowane nieruchomości na całe dkedy.

@djtartini1: dlaczego? przecież trzeba od nich płacić podatek, a jak sobie ogrodzę i nikt mi nie zasiedzi to obrót gospodarczy nie będzie mógł funkcjonować?
  • Odpowiedz