Aktywne Wpisy

cugowski +73
#mediolan2026 Pożegnam się teraz, żeby na spokojnie śmieszkować na ceremoni. Dzieki Wam wielkie mirki, mireczki, zimoni, osoby zimujące za ostatnie naście dni. Ta Olimpiada była dla mnie wspaniała głownie dzięki Wam wszystkim na tagu ;) Było mi niezmiernie miło ledwo otwierać oczy i czytać wszystkie 'niestety', których dostarczali Nam turyści oraz za wszystkie 'stety', których dostarczali Nam wszyscy sportowcy. Był to cudowny czas, niech te 4 lata miną tak szybko
źródło: cortina-stety
Pobierz
R_O_T_T_E_N +515
źródło: 1000024847
Pobierz
![Co słychać na budowie pierwszej elektrowni jądrowej w Polsce? [FILM]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/418058cc828555f4e09b145d56ea9913286a77a980dcfc1d2a2a42b3fd2d257f,q80.jpg)

#python #programowanie i chyba #bigdata
Z CSVa odczytuje sobie wartości - ledwie około 1100, bo to próba, docelowo ma być ich.... no, średnio 16200.
Chcę sobie wyrzucić te wartości na matplotlibie, tak by po x był czas a po y wartość. Taka wizualizacja logów.
Problem w tym,że załadowanie tych 1100 wartości stanowi spory problem dla matplot liba. Trwa to długo, a wykres jest nieczytelny. Pytanie, co można zrobić, by utworzyć z tego czytelny wykres?
Na teraz odczytuje wszystko, nie pomijam, nie uśredniam. Dwie tablice [x] = czas z logu, [y] = wartość, po dokładnie 1084 elementów każda.
źródło: comment_DxyM6TxldUwqjZ9eoJfN2WUC1J5obd48.jpg
PobierzZobaczcie
2. Wszystkie dane są dobrze sformatowane w CSV?
Jeśli żaden z kolegów nie zaproponuje innego rozwiązania, sugeruję wrzucić timeit na poszczególne pętlę odczytu danych by sprawdzić z którymi najdłużej się męczy (bo tutaj idą głównie moje podejrzenia) i zawęzić możliwe problemy - https://www.geeksforgeeks.org/timeit-python-examples/
1. tak jak radzi @ludi889, najpierw zmierz czas - jabym sprawdził czas wykonywania poszczególnych fragmentów kodu:
- wczytywania pliku
- pętli wyciągającej dane z odpowiednich
Ideą było wystawienie danych jako elementów w tablicy, łatwych dla matplot liba, ale spróbuję z pandasami i konwersją do flołtów! Stay tuned!
@pp555:
Zakładamy, że wartości z konkretnych kolumn odczytujemy w pętli do listy przechowującej wartości.
Użytkownik na początku deklaruje ilość parametrów jaką chce nanieść na wykres np.parameters = 4
Robimy
Może lepiej będzie to ogarnąć dictionarem?
Zobacz, że w tej chwili mam na sztywno stworzone dwie listy y i y2.
Użytkownik wybiera sobie dwa parametry które chce narzucić na wykres i dziękuję pozdrawiam.
A chcę, żeby ilość list była definiowana przez użytkownika. Żeby program stworzył n list, zapytał o n parametrów od odczytu, odczytał tych n parametrów a potem nałożył na